Ляшко хоче продовжити носіння масок цього літа

16:18, 09.06.2021
Ляшко хоче продовжити носіння масок цього літа

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко

В Україні влітку 2021 року послаблять низку карантинних обмежень, проте основні, серед яких і носіння масок у транспорті і приміщеннях, залишаться.

 

Як інформує УМ, про це заявив глава МОЗ Віктор Ляшко під час засідання Кабміну у середу, 9 червня.

 

В Україні дозволено проведення масових заходів, у тому числі в розважальних закладах та закладах громадського харчування.

 

За  словами міністра, його відомство запропонує уряду розглянути питання продовження карантинних обмежень до кінця літа.

 

«Коронавірус не подолано. І ми повинні залишити основні протиепідемічні обмеження. Зокрема, обов'язкове носіння масок у громадських будівлях та транспорті. А також відповідальне ставлення до соціальної дистанції. І слід пам'ятати про гігієну рук», - сказав Ляшко.

 

У той же час глава МОЗ зазначив, що влітку скасують частину обмежень, оскільки всі області країни перейшли до зеленої зони карантину.

 

«Ми плануємо скасувати вимоги до заповнення залів, дозволити повноцінну роботу спортзалів, а також спростити процес проходження кордону після повернення до України після літніх відпусток»,- уточнив він.

 

Віктор Ляшко каже, що Міністерство вже зробило відповідні пропозиції щодо моделі дії в Україні «зеленого» рівня епідбезпеки.

 

Вона має дати більше можливостей для відпочинку в літній період, роботи бізнесу, а також подорожей.

 

Також глава МОЗу зазначив, що якщо ситуація буде погіршуватися, уряд знову запровадить «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівні карантинних обмежень.

 

Нагадаємо, 9 червня МОЗ оновило поділ на карантинні зони і відповідно до нього, усі регіони України вперше за довгий час потрапили в «зелену» зону карантину.

 

Як повідомив Віктор Ляшко, завантаженість «ковідних» ліжок в Україні зараз найменша з початку 2021 року: 8 тиждень поспіль фіксують спад захворюваності.

 

Кількість госпіталізацій продовжує знижуватися.

 

Реанімаційні ліжка наразі зайняті на 29%, ліжка з киснем — на 15%, апарати штучної вентиляції легень — на 7%.

 

Кількість пацієнтів у «ковідних» лікарнях країни за останній тиждень зменшилася на третину.

 

Таких же темпів у МОЗ очікують і на наступному тижні, а також впродовж всього літа.