В Україні змінюють дорожні знаки

13:32, 03.06.2021
В Україні змінюють дорожні знаки

Деякі дорожні знаки уніфікують

Увазі водіїв в Україні пропонують нові дорожні знаки. Їх потрібно запам’ятати, адже це нові стандарти безпеки. Незабаром набудуть чинності зміни в частині «Безпека дорожнього руху. Знаки дорожні». Деякі дорожні знаки уніфікують.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в Укравтодорі.

 

У Укравтодорі. розповіли про основні зміни та уточнення, що внесені в ДСТУ 4100:2021.

 

То, що ж зміниться?

 

А зміниться:

зображення дорожніх знаків зробили відповідним Конвенції про дорожні знаки та сигнали та доповнено новими дорожніми знаками;

внесено зміни до зображень знаків відповідно до змін нормативно-правових актів;

будуть запроваджені нові дорожні знаки «Автозаправні/Електрозарядні станції», таблички «Місце для зарядки електромобілів», «Платна дорога» та «Кінець платної дороги».

з’явиться знак, що позначає прикордонну смугу відповідно до постанови КМУ від 9 листопада 2016 р. № 790.

«Тепер не буде неоднозначного трактування як встановлювати й застосовувати кілька знаків на одній опорі. Для наочності розроблено графічні матеріали. До правил додали новий розділ, де вказано, як розміщувати знаки на щитах та фонових щитах та вводять окремий дорожній знак для позначення діагональних пішохідних переходів на перехрестях», — зауважили в Укравтодорі.

 

Зміни торкнуться і велоінфраструктури: ДСТУ доповнили новими знаками й табличками до дорожніх знаків, які регулюють рух велосипедистів.

 

Для категорії знаків, які проєктують індивідуально, змінили шрифт, форму стрілок та вводять символи для позначення центру населеного пункту, річки.

 

В Укравтодорі уточнили: зміни набувають чинності відповідно до наказу ДП УкрНДНЦ від 26.05.2021 № 191 з 01 листопада 2021 Національний нормативний документ ДСТУ 4100:2021 «Безпека дорожнього руху. Знаки дорожні. Загальні технічні умови. Правила застосування», який розроблений на заміну ДСТУ 4100:2014.

 

Нагадаємо, що в Україні з 1 червня вступили в дію сезонні обмеження руху по дорогах. Вони стосуються вантажівок та фур — великовагових транспортних засобів. Їм не можна буде переміщатися по трасах у денну пору. В Укравтодорі нагадали, що обмеження вводяться на початку літнього сезону задля збереження автомобільних доріг загального користування, тому у денну пору за температури повітря вище +28 градусів за Цельсієм пересуватися забороняється, а водіям радять перечекати на майданчиках для тимчасової стоянки транспорту, в смугах відведення автомобільних доріг та біля об’єктів дорожнього сервісу. Місця відстою позначені на Google мапі: https://bit.ly/3tW0aKP. Працюють TIR-паркінги: https://bit.ly/2RZMRf2.