Допит Порошенка у справі Медведчука — Козака перенесено

11:23, 31.05.2021
Допит Порошенка у справі Медведчука — Козака перенесено

Не зрозуміло чи вручали Порошенку повістку, як це передбачено законодавством.

Слідчі Служби безпеки України спочатку викликали на допит лідера «Європейської солідарності», пʼятого президента Петра Порошенка як свідка у кримінальній справі Віктора Медведчука і Тараса Козака, але згодом слідчу дію перенесли.

 

Як інформує УМ, про це повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко у понеділок.

 

Порошенка нібито викликали на допит в СБУ, який мав відбутися 31 травня о 15:00. Але, як зазначили в спецслужбі, на прохання його адвокатів, допит перенесли на іншу дату цього тижня. У СБУ поки не називають нову дату.

 

Порошенка викликали у якості свідка у кримінальному провадженні за підозрою Медведчука і Козака у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 15 і ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (вчинення державної зради та замах на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму).

 

«Підкреслюємо, що виклик Порошенка відбувся виключно з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження», — наголосив речник СБУ.

 

Нагадаємо, СБУ 27 травня повідомила, що Порошенко не з’явився на допит в СБУ. Його соратник Юрій Бірюков уточнив, що той поїхав на передову віддавати батальйонний комплект камер спостереження.

 

Тоді як адвокати Порошенка закликали слідчих СБУ викликати на допит їхнього клієнта згідно із законом: шляхом вручення повістки, а не завдяки повідомленням на сайті спецслужби. 

 

Нагадаємо, що 11 травня СБУ провела обшуки вдома у Віктора Медведчука і Тараса Козака. Їм підписані підозри — вони стосуються трьох епізодів протиправної діяльності та співпраці з країною-агресором. Ідеться про незаконний видобуток газу в окупованому Криму, передачу Росії секретних даних про військовий підрозділ ЗСУ та вербування українців, які їхали в Росію.

 

Медведчука відправили під домашній арешт, а Козака знайти не можуть. Після судового засідання Медведчук повідомив, що його соратник перебуває на лікуванні у Білорусі.