США за допомогою розвідки Данії прослуховували Меркель та інших політиків

10:07, 31.05.2021
США за допомогою розвідки Данії прослуховували Меркель та інших політиків

Меркель та інші провідні політики були під "прицілом" США...

Агентство національної безпеки  (підрозділ Міністерства оборони в складі національної розвідки США )— використовувало співпрацю зі Службою військової розвідки Данії для стеження через данські комунікаційні кабелі за провідними політиками в Німеччині, Швеції, Норвегії та Франції. У цьому списку, зокрема, канцлер Німеччини Ангела Меркель.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у спільному розслідуванні данської телерадіокомпанії DR зі шведською телемовною організацією SVT, норвезьким мовником NRK, німецькими Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR і французькою Le Monde.

 

Журналісти впродовж кількох місяців зустрічалися з девʼятьма різними джерелами, які мали доступ до секретної інформації розвідки Данії і незалежно один від одного підтвердили оприлюднені дані.

 

Служба військової розвідки Данія провела своє внутрішнє розслідування під кодовою назвою «Операція Дунхаммер». Висновки робочої групи охоплюють період з 2012 по 2014 роки і були передані керівництву данської розвідки у 2015 році.

 

Також журналісти дізналися, що розслідування у розвідці проводили таємно від АНБ за участю чотирьох хакерів і аналітиків, які вивчали специфіку взаємодії датсько-американських профільних служб.

 

За даними видань, АНБ стежило за Меркель, а також на той час главою Міністерства закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром і лідером опозиції Німеччини Пеером Штайнбрюком.

 

Крім того, АНБ прослуховувало політиків з Франції, Швеції та Норвегії, але їхні імена джерела не розкрили. Також журналісти не змогли встановити точну кількість чиновників, яких прослуховували. Співрозмовник видання лише уточнив, що це політики з таких сфер, «у яких спецслужби зазвичай зацікавлені».

 

Журналісти зазначають, що висновок зі звіту «Дунхаммер» полягає в тому, що АНБ цілеспрямовано збирало дані щодо низки європейських чиновників у рамках дансько-американської співпраці.

 

У розслідуванні видань також йдеться, що АНБ перехоплювала все, що йшло через данські кабелі, у тому числі, текстові повідомлення і телефонні дзвінки. Одне з джерел журналістів назвало інцидент як «найбільший розвідувальний скандал в історії Данії».

 

Нагадаємо, у 2015 році під час кібератаки хакери вкрали 16 Гб даних німецького Бундестагу, зокрема, йдеться, про електронні листи Ангели Меркель за 2012—2015 роки. Експерти вважають, що до викрадення листування у 2015 році причетні російські хакери.

 

 А у жовтні 2020 року Євросоюз і США запровадили санкції проти двох росіян і 85-го Головного центру спецслужб Генштабу Збройних сил Росії за масштабну кібератаку на Бундестаг.