«Відкрита Росія» самоліквідовується аби уникнути переслідувань

13:58, 27.05.2021
«Відкрита Росія» самоліквідовується аби уникнути переслідувань

Виконавчий директор «Відкритої Росії» Андрій Пивоваров та колеги по організації - йдуть у "відставку"

Одна із найбільших опозиційних організацій в Росії «Відкрита Росія» ухвалила рішення про самоліквідацію, щоб уберегти її керівників та учасників від переслідувань.

 

Як інформує УМ, про це 27 травня повідомив її виконавчий директор Андрій Пивоваров.

 

«Усі члени «Відкритої Росії» виключені з організації, а їх членство анульовано — щоб уникнути можливого переслідування. Нам не потрібні нові штрафи і кримінальні справи, і ми хочемо захистити наших прихильників», — заявив він.

 

У зв’язку з цим організація повністю припиняє свою діяльність та закриває всі відділення в регіонах. Таке рішення ухвалили через останній закон Держдуми, який може заборонити брати участь у виборах співробітникам та прихильникам «екстремістських чи терористичних організацій».

 

Також Пивоваров заявив, що іншої структури замість «Відкритої Росії» засновувати не збираються. За його словами, існує великий ризик, що такий хід визнають продовженням діяльності.

 

Нагадаємо, що організація «Відкрита Росія» була заснована ще в 2001 році опозиціонером та бізнесменом Михайлом Ходорковським. Спочатку вона діяла як регіональна, а потім як міжрегіональна структура. Головною метою громадської організації був розвиток громадянського суспільства, утвердження демократичних цінностей та укріплення громадянських інститутів.

 

Сама організація не потрапила до списку «небажаних» від російської влади, але такий статус отримали дотичні до неї структури: Open Russia Civic Movement та OR (Otkrytaya Rossia).