У Арктиці зафіксовано рекордну спеку

14:31, 26.05.2021
У Арктиці зафіксовано рекордну спеку

Арктика "пливе"...

У травні в Арктиці метеорологи зафіксували «приголомшливі» хвилі високої температури. Так, 19 травня, на північному заході Росії було 30 градусів тепла, що значно вище за середній показник для цієї пори року.

 

Як інформує УМ, про це у вівторок повідомив незалежний щоденний британський веб-сайт The Independent.

 

Британський метеоролог Скотт Дункан охарактеризував такі температурні умови як «виняткові для будь-якої пори року, але приголомшливі для травня». За прогнозами, сильні хвилі тепла в регіоні стануть більш частими.

 

Швидке потепління в Арктиці в майбутньому принесе постійні теплові хвилі, які приведуть до стрімкого танення льодів і викиду метану в атмосферу в районах вічної мерзлоти. Це буде сприяти глобальному нагріванню.

 

Фахівці Програми моніторингу та оцінки Арктики (AMAP) зазначають, що зміни температури в регіоні можуть мати далекосяжні наслідки для всього світу (підвищення рівня океану).

                                                                      

Додамо, що у листопаді 2020 року один з найбільших айсбергів у світі А68а почав наближатися до острова в Південній Атлантиці, що поставило під загрозу цілу екосистему. У грудні А68а розколовся на дві частини, а у квітні 2021 року майже повністю розтанув.

 

А у травні 2021 року на заході Антарктиди від шельфового льодовика Ронне відколовся айсберг площею 4 320 квадратних кілометрів — це дорівнює площі пʼяти Києвів або площі іспанського острова Мальорка