У списку «злодіїв у законі» від РНБО є добровольці з Чечні: їх видадуть Росії

18:25, 23.05.2021
У списку «злодіїв у законі» від РНБО є добровольці з Чечні: їх видадуть Росії

Чеченські добровольці, захисники України, яких можуть видати Росії. (Фото з ФБ-сторінки Борислава Берези)

Кілька бійців ЗСУ з числа чеченських добровольців, які захищають Україну зі зброєю в руках, з невідомих причин потрапили до санкційного списку РНБО щодо «злодіїв у законі».

 

Тепер у такому несподіваному статусі їх можуть видати російським спецслужбам, після чого на них чекає розправа.

 

Як інформує Україна молода, про це скандальне і помилкове рішення РНБО, затверджене президентом Зеленським повідомив екснардеп Борислав Береза у Facebook  в неділю.

 

На його думку, чинна влада перейшла всі «червоні лінії».

 

«Разом з правозахисниками вивчали список тих осіб, яких приписали до “злодіїв у законі” і до керівників ОЗУ, і які потрапили під санкції після рішення РНБО і Зеленського. Так ось, ці мерзотники внесли в список чеченців, що воюють на боці України проти російської агресії. Внесли для того, щоб видати їх Росії. Адже в РФ їх ​​давнохочеотриматиФСБ», – пише пан Береза.

 

За його даними, до санкційного списку віднесли відразу декількох добровольців, які воюють на  боці України.

 

«А знаєте, хто ці люди? Це, наприклад, командир чеченського батальйону імені шейха Мансура під позивним Муслім Чеберлоєвський. Він номер 632 в списку РНБО. А ще Муслім Ідрісов, начштабу батальйону ім. Шейха Мансура, який посідає номер 646 в санкційному списку Зеленського. І Салман Сайнароєв, номер 659 у цьому ж списку. Є в списку й інші бійці-добровольці, яких дуже сильно хоче отримати Кремль», – заявив колишній народний депутат.

 

І додав, що такі дії є наслідком домовленостей між керівництвом Офісу президента та з Кремлем.

 

«На думку експертів і правозахисників це сталося не випадково. Або це частина домовленості Зеленського і Єрмака з Кремлем, або хтось із підлеглих лейтенанта Баканова (голова СБУ – Ред.) взяв гроші від ФСБ, щоб внести цих людей в список і вислати їх до Росії, де вони будуть не тільки затримані і піддані тортурам, а й можуть бути вбиті владою, як багато інших опозиціонерів. У будь-якому разі, неприпустимо віддавати РФ тих, хто воював проти Кремля на боці України. Це неприпустимо, як з політичної точки зору, так і з моральної», – заявив колишній народний обранець.

 

Борислав Береза також наголошує:

 

«Здогадуюся, що балаболи з Банкової можуть на своє виправдання почати розпускати чутки, що це якщо ці люди “не злодії в законі”, то бійці ІГІЛ або взагалі вороги України, але в цю брехню мало хто повірить. Хоча ОП буде дуже старатися, адже не просто так внесли ці прізвища в список. Мабуть, за все заплачено і домовлено. Тому треба щоб про це знало, як можна більше людей і не дати відбутися подібній зраді. Поділіться цією інформацією з усіма».

 

За його словами, «ми повинні зробити все, щоб зірвати зраду, яку намагаються заховати в санкційних списках Зеленського». І констатує: «Ці мерзотники не бояться нічого».

 

Нагадаємо, 14 травня Рада національної безпеки і оборони схвалила введення санкцій проти 111 іноземних громадян, яких вважають кримінальними авторитетами.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно чеченський доброволець Адам Осмаєв, який воював на Донбасі на боці України, отримав українське громадянство.