Рішення суду Канади: збиття літака «МАУ» в Ірані є терактом

11:09, 21.05.2021
Рішення суду Канади: збиття літака «МАУ» в Ірані є терактом

Літак МАУ був збитий в Ірані ракетою

Верховний суд Онтаріо постановив, що знищення українського літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» Корпусом вартових Ісламської революції в січні 2020 року в Ірані було умисним актом тероризму.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Global News.

 

«Позивачі встановили, що збиття відповідачами рейсу 752 було терористичним актом і є «терористичною діяльністю», - наводить Global News слова судді Едварда Белобаби в п'ятницю.

 

Також суддя виявив «на основі балансу ймовірності, що ракетні удари по рейсу 752 були умисними».

 

Зазначено, що в рішенні суддя суду Онтаріо спирався на двох експертів, один із яких дійшов висновку, що Корпус вартових Ісламської революції "знав, що рейс PS 752 був цивільним літаком, і навмисно збив його з наміром знищити".

 

Суддя ухвалив рішення за умовчанням проти Ірану за цивільним позовом, поданим чотирма сім'ями загиблих на борту рейсу "МАУ" 8 січня 2020 року.

 

Також у матеріалі зазначено, що судові документи було передано Ірану через Global Affairs Canada, але він не захищався під час судового розгляду. Фігурантами справи, зокрема, є Іран, Корпус вартових Ісламської революції, Збройні сили Ірану та верховний лідер Алі Хаменеї як обвинувачені.

 

Рішення дає змогу сім'ям у Канаді вимагати відшкодування збитків від Ірану. Хоча закон про імунітет держави зазвичай захистив би Іран від судів Канади, відповідно до закону про правосуддя для жертв тероризму, цей імунітет не поширюється на терористичні акти.

 

Нагадаємо, що вранці 8 січня 2020 року пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, був збитий у районі міжнародного аеропорту ім. Імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня 2020 року. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії.

 

Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing. Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

 

Наприкінці липня в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ". 20 жовтня Україна та Іран завершили другий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ" поблизу Тегерана.

 

5 січня 2021 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна отримала від Ірану проект технічного звіту стосовно обставин катастрофи літака Boeing 737 МАУ, яка сталася поблизу Тегерану 8 січня 2020 року.

 

У лютому ЗМІ оприлюднили аудіозапис, на якому людина, яку джерела впізнають як міністра закордонних справ Ірану Мохаммада Заріфа, обговорює можливість того, що знищення рейсу PS752 було умисним актом. Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив, що органи досудового розслідування та прокуратури України досліджують аудіозапис.