Лукашенко узаконив відстріл демонстрантів

16:23, 17.05.2021
Лукашенко узаконив відстріл демонстрантів

Втілення в життя варварського закону - може призвести до незворотньо-трагічних подій у державі

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, легітимність якого не визнана цілою низкою країн світу, підписав закон про забезпечення національної безпеки країни: ним передбачена можливість застосування спецтехніки та бойової техніки проти учасників акцій протесту.

 

Як інформує УМ, про цей закон повідомила 17 травня БелТА

 

Відповідно до повідомлення, закон «Про зміну законів з питань забезпечення національної безпеки Республіки Білорусь», раніше підтриманий Палатою представників і схвалений Радою республіки, зареєстрований в Національному реєстрі правових актів, що свідчить про його підписання главою держави.

 

«Документ вносить зміни до законів, що регулюють діяльність органів внутрішніх справ і низки інших правоохоронних органів і воєнізованих організацій. У них визначається, що діяльність органів внутрішніх справ є гласною тією мірою, в якій це не суперечить вимогам кримінально-процесуального законодавства, законодавства, що визначає порядок адміністративного процесу, законодавства про оперативно-розшукову діяльність», – зазначає видання.

 

Також законопроєкт конкретизує підстави для проведення особистого огляду громадян, огляду їхніх речей, а також транспортних засобів. Зокрема, він дозволяє проведення такого огляду при затриманні людини.

 

«Документ уточнює умови й межі застосування фізичної сили, спеціальних засобів, зброї, бойової та спеціальної техніки. Передбачається, що співробітники правоохоронних органів не несуть відповідальності за шкоду, заподіяну в результаті їхнього застосування, якщо таке застосування здійснювалося відповідно до вимог законодавчих актів, регулюють діяльність цих органів. Крім того, органи внутрішніх справ наділяються правом застосовувати бойову і спеціальну техніку при припиненні масових заворушень», – наголосили у виданні.

 

На додачу, закон дозволяє співробітникам органів внутрішніх справ забороняти громадянам проводити відеозапис, кіно- та фотозйомку для проведення процесуальних дій, забезпечення громадського порядку, особистої та громадської безпеки, а також дозволяє силовикам вести звуко- і відеозапис навколишнього оточення під час виконання службових обов'язків.

 

Основні положення закону набудуть чинності за місяць після підписання документу.

 

Нагадаємо, що 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента, які ні опозиція, ні міжнародна спільнота не визнали вільними та справедливими. За офіційними результатами, чинний президент Олександр Лукашенко має 80,08% голосів, його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10,09%.

 

Відтоді в Білорусі тривають щоденні протести, включно зі страйками на деяких державних підприємствах. Під час їхнього придушення були затримані тисячі людей, загинуло щонайменше троє.

 

Додамо, що МВС Білорусі створило базу даних учасників акцій протесту проти Лукашенка.

 

А 23 вересня Лукашенка у Палаці незалежності в Мінську офіційно проголосили президентом. Церемонія інавгурації була таємною, інформація про неї розголошувалася.

 

Зауважимо, що білоруська влада висунула Члену президії Координаційної влади опозиції Білорусі Марії Колесніковій остаточне звинувачення за трьома статтями Кримінального кодексу. Їй загрожує до 12 років ув’язнення.

 

Крім того, білоруського військового засудили до 18 років колонії через фото для Telegram-каналу.