Справа Медведчука: Кремль не буде втручатися

14:58, 12.05.2021
Справа Медведчука: Кремль  не буде втручатися

Кремль відхрещується від кума Путіна Віктора Медведчука

У Кремлі вперше прокоментували ситуацію із підозрою, яку напередодні підписала генеральний прокурор Ірина Венедіктова куму президента Росії та народному депутату від «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку.

 

Як інформує УМ, про це повідомило російське агентство  «РИА Новости».

 

Як зазначив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, Росія не має наміру втручатися у справу з Медведчуком, адже це внутрішні справи України.

 

«Ми не збираємося втручатися в ці процеси, ми хотіли б переконатися, що за цим переслідуванням не стоїть бажання позбутися політичних конкурентів», - сказав Пєсков.

 

На запитання, чи може Росія надати Медведчуку політичний притулок, прессекретар  президента РФ відповів, що Медведчук знаходиться в  Україні і  не звертався до Росії з проханням надати притулок чи допомогу.

 

Водночас він наголосив, що Москва навряд чи зможе її надати на тлі переслідування політика в Україні.

 

Однак, за словами Пєскова, в Кремлі спостерігають за розвитком подій «найретельнішим чином»: «Вважаємо, що справа не повинна перерости в переслідування за політичними мотивами».

 

Нагадаємо, 11 травня відбулися обшуки в будинку народного  депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука в Києві. 

 

Згодом генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру в держзраді двом народним депутатам – «М і К».

 

Повні прізвища парламентарів повідомлено не було, однак, виходячи з обставин справи, йдеться саме про підсанкційних нардепів від «Опозиційної платформи – За життя»Віктора Медведчука й Тараса Козака.

 

Пізніше стало відомо, що Медведчука звинуватили у кількох епізодах, які можна кваліфікувати як «антиукраїнська діяльність». Зокрема, йшлося про родовище "Глибоке", документацію по якому Медведчук передав окупантам, зекономивши їм роки і гроші, які вони б витратили на розробку цього родовища самостійно.

 

Також голова СБУ Іван Бакановзвинуватив Медведчука у передачі Росії секретної інформації про прихований підрозділ ЗСУ.

 

Крім того, Медведчук, за словами Баканова, намагався створити цілу мережу із завербованих на Росії українців, щоб вести через них російську пропаганду на території України.

 

Венедіктова уточнила, що у кримінальних справах, які порушили щодо Медведчука,фігурував і його соратник Тарас Козак.

 

Він зараз, нібито, перебуває у  Росії і в Україну може й не повернутися.

 

За інформацією Баканова, Медведчук перебуває в Україні.

 

Так само стверджують і нардепи від ОПЗЖ.