У Зеленського сподіваються, що Україну таки запросять на саміт НАТО

14:43, 08.05.2021
У Зеленського сподіваються, що Україну таки запросять на саміт НАТО

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

В Офісі президента сподіваються, що в НАТО ще можуть переглянути рішення про проведення саміту Альянсу "у вузькому колі" і таки запросять до участі партнерів, зокрема й Україну.

 

На даний момент саміт НАТО заплановано на 14 червня, Україну не було запрошено до участі.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив заступник керівника Офісу президента  Ігор Жовква у коментарі Укрінформу в суботу.

 

За його словами, в Альянсі було ухвалено рішення про проведення 14 червня засідання Північноатлантичної ради НАТО на рівні глав держав та урядів країн-членів Альянсу. Тобто цьогорічний саміт НАТО буде проведений без участі країн-партнерів, до яких належить і Україна.

 

При цьому Жовква зауважив, що Альянс дійсно іноді не проводить саміти із залученням країн-партнерів. Наприклад, такими були саміти у Лондоні 2019 або Страсбурзі/Келі 2009, які пройшли лише за участю країн-членів.

 

Тож цьогорічний саміт Альянсу після обрання нового президента в США досить очікувано може проходити саме у "вузькому колі" держав-членів НАТО, додав він.

 

"Ми не виключаємо, що ухвалене позавчора в штаб-квартирі НАТО рішення може бути не остаточним – за час, що залишився до саміту, союзники мають можливість його переглянути", - вважає пан Жовква.

 

При цьому представник Банкової наголосив, що "головним для нас є змістовне наповнення саміту 14 червня".

 

"Тут ми можемо буди впевненими, що тема України буде обов’язково обговорена. Про це нас запевняли всі наші найближчі партнери-члени НАТО – і США, і Канада, і Німеччина, і Франція, і Польща", - зазначив він.

 

Що стосується можливих рішень саміту, в тому числі щодо України, то вони будуть зафіксовані у його загальному підсумковому документі, підкреслив заступник керівника ОП, додавши, що робота над таким документом ще триває.

 

"Ми продовжуємо переговори з нашими партнерами, щоб забезпечити врахування інтересів України у підсумковому рішенні Альянсу", - заявив Жовква.

 

Як повідомляла "УМ", на минулому тижні Анджей Дуда заявив, що Польща та інші друзі України в НАТО підтримують надання Україні найближчим часом Плану дій щодо членства (ПДЧ) в Північноатлантичному альянсі.