День пам’яті чи День перемоги: які дати бажають відзначати українці

14:36, 07.05.2021
День пам’яті чи День перемоги: які дати бажають відзначати українці

Близько 9% українців підтримують ідею відзначати лише День пам’яті та примирення 8 травня.

Більше 40% українців вважають, що Україна на офіційному рівні має відзначати обидві історичні дати, пов’язані із Другою світовою війною: як День пам'яті та примирення 8 травня, так і День перемоги над нацизмом 9 травня.

 

Як повідомляє Україна молода, про це свідчать дані опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова.

 

Згідно даними, 41% громадян України вважає, що Україна має відзначати обидві дати – і День пам'яті та примирення 8 травня, і День перемоги над нацизмом 9 травня.

 

Ще 31% вважає, що Україна має відзначати лише День перемоги над нацизмом 9 травня.

 

Близько 9%, навпаки, підтримують ідею відзначати лише День пам’яті та примирення 8 травня, ще 10% респондентів  до цього байдуже.

 

Цікаво, що 25% українців вважають, що День перемоги – це передусім відзначення перемоги Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, а 37% називають цей день відзначенням перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні, 25% не поділяють жодне з наведених формулювань.

 

Зауважується, що відзначення лише 8 травня найбільше підтримують у західному регіоні (22%). На сході та півдні більше тих, хто вважає, що відзначати треба лише 9 травня (42% та 48% відповідно).

 

Відзначається, що ідея відзначати обидві дати переважає серед усіх вікових груп, окрім групи старше 60 років, а також серед електоратів усіх партій, окрім ОПЗЖ.

 

Ідея відзначення обох дат також є більш популярною серед прихильників вступу України до ЄС, натомість серед противників європейської інтеграції – більшість вважає доречним відзначати лише 9 травня.

 

Зазначається, що радянська інтерпретація історії Другої світової війни досі поширена у центральному, південному та східному регіонах. Майже половина мешканців півдня та сходу (41% та 46% відповідно) не обрали жодного із цих варіантів.

 

Загальноукраїнське опитування провів фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 22 по 29 квітня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

 

Опитаний 2021 респондент віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

 

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА посольства Нідерландів.

 

Як повідомляла «УМ», відносна більшість опитаних українців (48%) погоджуються, що Друга світова війна була розв’язана внаслідок змови Гітлера та Сталіна про поділ сфер впливу у Європі та укладення пакту "Молотова-Ріббентропа".