Росія вкрай повільно відводить війська - Зеленський

15:40, 06.05.2021
Росія вкрай повільно відводить війська - Зеленський

Зеленський нещодавно переконався у загрозах з боку РФ під час поїздки на Херсонщину. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що російський військовий контингент на кордоні з Україною і на непідконтрольних територіях Криму і Донбасу зменшується вкрай повільно.

 

За його даними, анексований Крим залишили лише 3,5 тисячі військових РФ, тоді як більше ніде відведення військ не спостерігається.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський сказав на спільній пресконференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном в Києві у четвер.

 

Відтак, на думку глави держави, загроза військової ескалації з боку РФ зберігається.

 

"Ми бачимо поки що, незважаючи на те, що було збільшення як контингенту, так і техніки в тимчасово окупованому Криму і на тимчасово окупованих частинах Донбасу... а також було збільшення військових і техніки вздовж лінії кордону між Росією і Україною - з цього всього ми сьогодні бачимо поки що 75 тисяч людей і техніки", - сказав Зеленський.

 

Він наголосив, що за даними розвідки, Росія відвела лише 3,5 тисячі військових із Криму.

 

"Більше ніде ми поки що зменшення не бачимо. Вважаємо, що зменшення це повільне, і тому ймовірна загроза може бути", - додав президент.

 

У свою чергу Ентоні Блінкен підтвердив, що значна кількість військ РФ залишається біля кордонів з Україною:

 

"Росія відвела деяку частину військ, але значні сили залишаються на кордоні з Україною. Росія відвела деяке обладнання, але значна кількість обладнання залишається на кордоні з Україною. Тому у Росії є можливість за досить короткий час агресивно діяти, якщо вона це вирішить зробити".

 

За словами держсекретаря, США ретельно спостерігають за всіма діями РФ.

 

Нагадаємо, що Росія задіяла більш ніж 300 тисяч військових під час весняного перекидання військ. Також перекидалися 35 тисяч одиниць озброєння і військової техніки.

 

У середині квітня українська розвідка оцінювала чисельність російських військ в анексованому Криму та біля кордонів України в 90 тисяч військових.

 

Зустріч Зеленського і Блінкена тривала більше години. 

 

Сторони говорили про військову підтримку України з боку США, спільні дії щодо протистояння російському проєкту газопроводу "Північний потік-2"  тощо.