Зеленський і Блінкен говорили про військову підтримку США і візит Байдена

13:01, 06.05.2021
Зеленський і Блінкен говорили про військову підтримку США і візит Байдена

Володимир Зеленський і Ентоні Блінкен у мить зустрічі. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський зустрівся з державним секретарем Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкеном у четвер.

 

Як повідомляє Україна молода, зустріч української і американської делегацій на Банковій транслював Офіс президента.

 

«Для мене особисто й для України дуже приємно й це честь – приймати делегацію Сполучених Штатів Америки, нашого стратегічного партнера, на такому високому рівні. Це дуже важливо насамперед для українського народу, для нашої незалежності й суверенітету, який, починаючи з 2014 року, США підтримують, і ми вдячні вам за цю підтримку», – зазначив Зеленський, вітаючи Блінкена у Києві.

 

Тоді як Ентоні Блінкен зазначив, що партнерство Сполучених Штатів та України розвивається протягом багатьох років, зокрема США підтримують нашу державу у боротьбі зі збройною агресією.

 

«Ми також підтримуємо вас у роботі зі зміцнення демократії, у розбудові інституцій, боротьбі з корупцією та просуванні реформ. Хочемо підтвердити, що ми маємо намір і надалі продовжувати тісну співпрацю й багато чого зробити разом. Особисто хочу сказати: в Україні я провів багато часу, зокрема з 2014 року. Дуже приємно побачити той прогрес, якого ви досягли в дуже складні часи, а також роботу, яка у вас попереду», – резюмував Держсекретар США.

 

 

Сторони погодились продовжувати військову співпрацю, яка передбачає, зокрема, й надання допомоги Україні для підвищення її обороноздатності.

 

Після завершення переговорів, які тривали близько години глава держави та держсекретар США коротко поспілкувалися з представниками ЗМІ.

 

Відповідаючи на питання журналістів, Зеленський запросив президента США Джозефа Байдена відвідати Україну.

 

За його словами, відповідне запрошення вже було відправлено до Вашингтону. Зокрема, пана Байдена раді були б бачити на урочистостях з нагоди 30-річчя Незалежності України.

 

Тоді як пан Блінкен наголосив, що президент Байден не здійснив ще жодного закордонного візиту через пандемію і говорити про його візит можна буде лише після завершення карантину.

 

Також Зеленський запросив американську сторону долучитися до участі у Кримській платформі, засідання якої відбудеться 23 серпня.

 

Як повідомляла «УМ», Блінкен вже провів зустріч з українськими депутатами, а також главою МЗС Дмитром Кулебою. Крім того, з главою ПЦУ Епіфанієм він відвідав Михайлівський Золотоверхий монастир, а також вшанував пам’ять полеглих захисників України біля Стіни пам'яті.