Український нафтогазовий тремор ускладнює перемовини з Блінкеном

16:35, 05.05.2021
Український нафтогазовий тремор ускладнює перемовини з Блінкеном

Президент Володимир Зеленський: як мені красиво історію про цих нафтогазових хлопців перед Блінкеном розіграти?

Зміну керівництва "Нафтогазу" було проведено всупереч правовим  нормам та порадам західних партнерів.

 

Про це не говорив хіба що лінивий.
 

Наразі експерти навперебій розповідають,  що ротація керівництва НАК «Нафтогаз» суттєво ускладнила стосунки української влади та західних партнерів, включаючи Сполучені Штати Америки, які радили першим особам України не руйнувати одну з небагатьох успішних реформ української влади – реформу корпоративного управління, незалежного від уряду. 

 

Крім того, рішення по Коболєву й Вітренку показало ставлення уряду та Банкової до законодавчих норм та процедур.

 

Що виходить? Що  офіційний Київ показав, що не має наміру дослуховуватися до порад зі Штатів?

 

Як інформує УМ, джерела у  Вашингтоні  визнають, що перед ухваленням рішення про ротацію у «Нафтогазі» уряд кілька разів запитував у партнерів (G7 та США)  їхню думку щодо такої зміни.

 

У відповідь Київ отримав наполегливу пораду не робити цього – і... проігнорував її.



Подібна ситуація суттєво ускладнює позиції Банкової у переговорах з державним секретар США Ентоні Блінкеном, які мають відбутись уже  завтра.

 

Також колишній генеральний прокурор України Руслан Рябошапка,на своєї сторінці в Фейсбук заявив, що переговори  Держсекретаря Сполучених Штатів з українською владою будуть вкрай складними, адже чинний керівник Офісу Президента Андрій Єрмак був частиною українсько-американської змови проти сьогоднішнього президента США, що ледь не обернулось для України втратою підтримки ключового міжнародного партнера.


Раніше повідомлялося, що колишні члени наглядової ради «Нафтогазу України» написали листа прем'єр-міністру Денису Шмигалю, в якому різко засудили кульбіт уряду щодо звільнення Андрія Коболєва і призначення замість нього Юрія Вітренка.

 

Члени наглядової ради написали, що головна причина, через яку Юрій Вітренко домігся звільнення Андрія Коболєва, – це його незгода з політикою реформи корпоративного управління НАК.

 

"Зміна голови правління компанії Кабміном є порушенням правила корпоративного управління компанією", - вважають колишні члени наглядової ради.



Водночас, навіть з  Офісу президента лунають закиди,   що зміна голови правління НАКу у такий спосіб є досить сумнівною.

 

Ажде після цього буде неможливо залучити кредити ЄБРР, Світового банку або розмістити євробонди для «Нафтогазу», а залучення траншу МВФ  взагалі стає нереальним.