Нову акцію протесту білоруська опозиція запланувала на 9 травня

09:39, 03.05.2021
Нову акцію протесту білоруська опозиція запланувала на 9 травня

Білоруси не хочуть терпіти Лукашенківської диктатури у своїй державі

Білоруська опозиція планує нові масові протести проти режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Очікується, що вони відбудуться 9 травня.

 

Як інформує УМ, про це 3 травня повідомила німецька Deutsche Welle.

 

«Через соцмережі я закличу білорусів вийти на вулиці. Якщо Лукашенко дозволить побити протестувальників 9 травня, він увійде в білоруську історію як фашист», — заявив ексміністр культури Білорусі, один з лідерів опозиції Павло Латушко.

 

За його словами, він сам і інші члени демократичного руху «готові взяти долю країни у свої руки». Опозиціонер зазначив, що деякі члени цієї команди знаходяться в Білорусі. Однак не став називати імен, вказавши, що інакше їм загрожує негайний арешт.

 

Нинішні переслідування опозиції в Білорусі Латушко назвав найстрашнішими в Європі за останні 40 років. «Репресії проникли в усі верстви суспільства», — зазначив він, додавши, що наразі білоруський парламент працює над законом, який дозволить силовикам стріляти на демонстраціях без попередження.

 

З початку серпня 2020 року громадяни Білорусі протестують проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Активні протести тривали з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Багато з них були побиті й отримали покарання за рішеннями судів. Понад 400 людей вже засуджені. 290 осіб в Білорусі визнані політичними вʼязнями.

 

Опозиція заявила, що підготувала новий сценарій протестів— намагатимуться дезорієнтувати силовиків. Парламент тим часом прийняв законопроєкт, який скасовує повідомну систему проведення зібрань.