Чи переїдуть міністерства в умовний Крижопіль

16:57, 02.05.2021
Чи переїдуть міністерства в умовний Крижопіль

І де тепер шукати ці міністерства?

Як відомо мова про те, що в геніальних головах влади народилась ідея «послати»  міністерства подалі від Києва триває  уже декілька місяців.

 

І  це знайшло відображення  у законопроєкті, підтриманому на черговому засіданні Кабміну  - «Про внесення змін до Законів України "Про центральні органи виконавчої влади" та "Про Кабінет Міністрів України».

 

Як інформує УМ, про це йдеться на Урядовому порталі.

 

Отже,  Кабмін хоче отримати повноваження визначати місцезнаходження міністерств.

 

Серед основних новел законопроекту-  надання Уряду повноваження визначати інше (крім міста Києва) місцезнаходження міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

 

Також  ідеться про зосередження функцій з розроблення проектів актів законодавства у міністерствах (ЦОВВ, які здійснюють правоохоронні функції та/або здійснюють нормотворчі повноваження відповідно до закону, продовжують виконувати функцію розробника проектів актів).

 

Згаданим рішенням  Уряду надали  повноваження визначати окремим рішенням граничну кількість заступників керівників ЦОВВ.

 

Крім того, прем’єр-міністр звільняється з посади так само як усі члени Уряду – з початку роботи новосформованим Урядом.

 

У КМУ заявляють, що на сьогодні міністерства ще не стали єдиними центрами формування політики, оскільки інші центральні органи виконавчої влади продовжують здійснювати нормотворчу діяльність. 

 

«У разі коли обидві функції виконуються одним органом, створюється потенційний конфлікт інтересів, оскільки політика може бути сформована для відображення інтересів органу, що її впроваджує», - йдеться у повідомленні. 

 

Також у Кабміні зазначають, що існує потреба у перегляді чинної процедури утворення та припинення центральних органів виконавчої влади. 

 

«У разі припинення центральних органів виконавчої влади через відсутність чітко визначеного механізму правонаступництва виникають проблемні питання, пов’язані з передачею майнових зобов’язань органу, що припиняється, а також забезпеченням належного виконання функцій, що передаються іншому органу», - повідомляють у КМУ.