NASA призупиняє контракт зі SpaceX щодо висадки людей на Місяць

17:36, 01.05.2021
NASA призупиняє контракт зі SpaceX щодо висадки людей на Місяць

Ілона Маска та його SpaceX пригальмували конкуренти

Американське космічне агентство попросило компанію Ілона Маска SpaceX призупинити роботи за виграним нею контрактом на суму $2,89 млрд на розробку і створення місячного посадкового модуля.

 

Як інформує УМ, про це 1 травня повідомило британське агентство новин Reuters.

 

Причиною стали скарги з боку двох інших учасників тендеру — компанії-засновника Amazon Джеффа Безоса Blue Origin і компанії Dynetics.

 

Це рішення означає, що SpaceX повинна припинити будь-яку роботу, повʼязану безпосередньо з контрактом за цією програмою. Її можна буде відновити лише тоді, коли Рахункова палата США ухвалить відповідне рішення у справі, яке очікують не пізніше 4 серпня.

 

У компанії Безоса заявили, що NASA надало SpaceX можливість переглянути їхню заявку — цього не дали зробити іншим компаніям. Blue Origin вважає, що рішення агентства розширить «монополію» SpaceX в освоєнні космосу.

 

Нагадаємо, 30 квітня 2020 року NASA обрало SpaceX, Dynetics і Blue Origin для проєктування і розробки кораблів та пілотованих систем для посадки в рамках місячної програми Artemis.

 

А 17 квітня цього року NASA повідомило, що для розробки корабля, який доставить астронавтів на Місяць у рамках цієї програми, обрали SpaceX.