В Україні судитимуть заочно беркутівців, які ховаються в Росії

13:54, 30.04.2021
В Україні  судитимуть заочно беркутівців, які ховаються в Росії

Беркутівців за злочини проти власного народу чекає судовий Майдан

У Верховній Раді ухвалили в цілому законопроєкт про заочне засудження осіб.

 

Отримати вирок зможуть ті, хто ухиляється від покарання на території Російської Федерації або ж на тимчасово окупованих територіях України.

 

Як інформує УМ, про це йдеться на сайті ВР.

 

Кого зможуть засудити заочно та які справи Майдану "оживуть" після оновленого законодавства?

 

Внісши  зміни до Кримінального процесуального кодексу, парламентарі змінили процедуру судового розгляду у кримінальній справі щодо деяких осіб і визначили, хто може підлягати заочному осуду.

 

Тепер судовий розгляд у справі щодо обвинувачених, які переховуються на тимчасово окупованих територіях України, може проходити без їхньої присутності.

 

Також заочне засудження може застосовуватися до громадян, які ховаються на окупованих територіях, на території країни-агресора (Росія) або перебувають у міжнародному розшуку.

 

А щодо людей, які ховаються від слідства, можуть почати спеціальне досудове розслідування.

 

Однак суддя може відмовити в клопотанні, якщо не буде доведено, що особа дійсно ховається на окупованих територіях, або в Росії, або ж перебуває в міжнародному розшуку.

 

У Раді запевняють, що документ дозволить засудити тих, кого обміняли на полонених, а також тих, хто розстрілював людей на Майдані і вбивав українських військових на Донбасі.

 

Нагадаємо, що справа про розстріл учасників протесту в Києві на Інститутській (20 лютого 2014-го) стосується вбивства 48 осіб, а ще 80 були поранені.

 

Перераховані вище особи вже перебували на лаві підсудних, проте вони не отримали свої вироки, у 2019 році їх обміняли на українських політв'язнів у РФ.

 

Загалом закон можна застосувати у справах щодо колишнього керівництва України; правоохоронців; тітушок; розстрілів на Майдані; військових злочинів.

 

Документ не передбачає універсальної схеми доказу, що особа дійсно ухиляється від покарання на тимчасово окупованій території або в Росії. 

 

У кожному разі це буде доводитися окремо прокурором і слідчим.

 

Сторона звинувачення зобов'язана доводити це суду з обов'язковою участю адвоката.

 

Однією з причин вважати особу такою. Що виїхала або перебуває в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях, є те, що підозрюваний ухиляється від явки за викликом слідчого, прокурора, судді або суду за умови його належного повідомлення про такий виклик.

 

Як повідомляось раніше,  слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР)  під процесуальним керівництвом прокурорів Офісу генпрокурора направили в суд перший обвинувальний акт утортурах євромайданівців.

 

Також варто нагадати, що  Європейський суд з прав людини звинуватив владу експрезидента-втікача Віктора Януковича в численних порушеннях прав людини під час подій Революції Гідності в Україні.