Посли G7 різко відреагували на звільнення Коболєва з посади очільника «Нафтогазу»

12:09, 29.04.2021
Посли G7 різко відреагували на звільнення Коболєва з посади очільника «Нафтогазу»

Для Коболєва звільнення виявилося повною несподіванкою

Посли «Групи семи» прокоментували 29 квітня звільнення Андрія Коболєва з посади голови правління та наглядової ради НАК «Нафтогаз України».

 

Як інформує УМ, про це вони написали у спільній заяві оприлюдненій у четвер на G7AmbReformUA.

 

«Посли G7 зауважують рішення Кабміну України про звільнення голови правління і наглядової ради НАК Нафтогаз. Ефективне управління держпідприємствами, вільне від політичного втручання, має вирішальне значення для конкурентоспроможності, процвітання і виконання міжнародних зобов'язань України», – мовиться у заяві.

 

Зауважимо, що 28 квітня в уряді повідомили, що Кабінет міністрів провів засідання загальних зборів акціонерів НАК «Нафтогаз України», на якому розглянули звіт про діяльність компанії в 2020 році і визнали її діяльність незадовільною.

 

У зв’язку з цим Кабмін вирішив, що з 28 квітня припиняються повноваження незалежних членів наглядової ради НАК, представників держави у наглядовій раді НАК, а також голови правління «Нафтогазу» Андрія Коболєва.

 

Також ухвалене рішення про обрання і призначення з 29 квітня Юрія Вітренка головою правління акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України».

 

Коболєв заявив, що не писав заяву про звільнення з посади, і про «звільнення» дізнався з новин.

 

НАК «Нафтогаз України» назвав «юридичною маніпуляцією» ухвалене Кабінетом міністрів рішення щодо звільнення голови правління компанії Андрія Коболєва.

 

Андрій Коболєв протягом семи років очолював найбільшу національну компанію України – «Нафтогаз України».

 

Додамо, що на своїй сторінці у Facebook Коболєв так прокоментував свою відставку: «Це були насичені 7 років 1 місяць 3 дні перетворення неможливого у досяжне [...] У мене, безперечно, є претензії до вчорашніх рішень уряду. Не в частині мого звільнення, а в тому, що вони зараз ставлять хрест на реформі корпоративного управління. З 2014 року Україна твердо вирішила, що на державній власності має заробляти держава і українці, а не наближені до грошових потоків політики. Одне вчорашнє рішення уряду відправляє у смітник всі напрацювання. І проти цього ми ще готові повоювати», — заявив Коболєв.

 

Він також наголосив, що не планує «влаштовувати цирк» і «підставляти під удар «Нафтогаз». «Зараз основне завдання команди — зберегти динаміку роботи, яка встановилася в нас протягом останнього часу, і забезпечити розвиток видобутку, роздрібного бізнесу та інших стратегічних напрямів групи. Я залишаю ключі від кабінету Юрію Вітренку», — сказав він.

 

Також зазначив, що в останній день на посаді підписав рішення про початок сейсмічних робіт на Чорноморському шельфі.