Ердоган і Алієв засудили США за визнання геноциду вірмен

08:55, 25.04.2021
Ердоган і Алієв засудили США за визнання геноциду вірмен

Ердоган обговорив з Алієвим спільні кроки щодо заяви Байдена про геноцид вірмен.

Президенти Туреччини і Азербайджану Реджеп Тайіп Ердоган і Ільхам Алієв провели телефонні переговори і обговорили спільні кроки двох країн на тлі заяви президента США Джо Байдена про визнання геноциду вірмен в Османській імперії у 2015 році.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляють турецькі телеканали.

 

При цьому, лідери двох мусульманських країн вживають щодо геноциду вірмен виключно словосполучення «так званий геноцид».

 

"У ході телефонної розмови глави держав засудили заяву президента США Джорджа Байдена про так званий геноцид вірмен", - йдеться в повідомленні.

 

Алієв назвав слова американського глави "історичною помилкою". На його думку, така заява - неприйнятна.

 

Тоді як президент Азербайджану також зазначив, що слова Байдена завдали шкоди  тенденціям на співпрацю, що формуються в регіоні.

 

Як зазначили в Баку, заява американського лідера "спотворює історичну правду про події 1915 року і викликає жаль".

 

У свою чергу, МЗС Туреччини оприлюднило офіційну заяву, в якій Анкара засуджує визнання президентом США Джо Байденом геноцидом масових убивств вірмен в Османській імперії 1915 року.

 

«Ми рішуче відкидаємо та засуджуємо заяву президента США щодо подій 1915 року, зроблену під тиском радикальних вірменських кіл та антитурецьких угруповань. Згадане твердження не має наукової та правової бази, а також не підтверджується жодними доказами... Характер подій 1915 року не змінюється відповідно до поточних політичних мотивів чи внутрішньополітичних міркувань. Таке ставлення служить лише грубому викривленню історії», - йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства Туреччини.

 

У міністерстві нагадали, що раніше «Європейський суд з прав людини чітко заявив про суперечливий характер подій 1915 року», та вказали, що заявлена позиція президента США «не сприяє миру і стабільність у регіоні».

 

«Замість обслуговувати порядок денний певних політичних кіл, які намагаються сіяти ворожнечу на основі історії, ми запрошуємо вас підтримати зусилля, спрямовані на встановлення практики мирного співіснування в регіоні, особливо серед турецького та вірменського народів», - закликають в Анкарі.

 

Як повідомляла «УМ», Джо Байден офіційно визнав геноцид вірмен у 1915 році і подякував вірменським американцям за внесок у розвиток США.

 

Зауважимо, що попередні президенти США уникали слова «геноцид», не бажаючи зіпсувати відносини з ключовим регіональним союзником - Туреччиною. Відтак, Байден став першим президентом США за 40 років, що публічно визнав масові вбивства 1915 року геноцидом.

 

Варто нагадати, що Байден протягом десятиліть в ролі сенатора налагодив тісні стосунки з вірмено-американською та греко-американською громадами, а під час президентської кампанії пообіцяв визнати геноцид.

 

Рональд Рейган був останнім президентом США, який в 1981 році назвав це "геноцидом", але незабаром відступив під тиском Туреччини.

 

Згідно з даними істориків, в роки Першої світової війни в Османській імперії було вбито до 1,5 млн вірмен. Понад 1 млн вірменських біженців розсіяно по світу.

 

Туреччина заперечує, що убивства вірмен під час війни є геноцидом. Анкара вважає те, що сталося в 1915 році, є подією, яка могла б статися з будь-якою громадою в умовах війни. Однак в той же час Туреччина заявляє, що загальне число загиблих вірмен не перевищує 300 тисяч.

 

12 грудня 2019 року Сенат США одностайно ухвалив історичну резолюцію, яка визнає геноцидом масові вбивства вірмен.