Криза у Молдові: Україна і ЄС підтримали президентку Санду

12:09, 24.04.2021
Криза у Молдові: Україна і ЄС підтримали президентку Санду

Мая Санду заручилася підтримкою Євросоюзу.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив офіційну позицію Києва на політичну кризу у Молдові.

 

За його словами, Україна підтримує президентку Молдови Маю Санду на тлі рішення парламентської більшості скасувати призначення глави Конституційного суду та заяв про "узурпацію влади".

 

Як повідомляє Україна молода, про це пан Кулеба написав у соцмережах в суботу.

 

«Для України важлива стабільна та проєвропейська Молдова. Повністю підтримуємо демократично обрану президентку Маю Санду і молдовський народ у прагненні законними способами захистити верховенство права, не дати підірвати конституційний лад, реформи і європейський вибір», - написав міністр закордонних справ.

 

Водночас, Європейський союз вважає дії парламентської більшості Молдови "грубою атакою на конституційний лад".

 

Зокрема, глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив:

 

"Відповідно до Конституції Республіки Молдова Конституційний суд незалежний від інших органів державної влади і підпорядковується тільки Конституції. Тому парламент і виконавча влада повинні поважати роль Конституційного суду як "хранителя Конституції", навіть якщо вони незадоволені його рішеннями".

 

У Брюсселі нагадали, що в п'ятницю депутати парламенту Молдови від Партії соціалістів, партії "Шор" і групи "За Молдову" висловили недовіру трьом суддям Конституційного суду, визнали призначення судді Конституційного суду Домніки Маноле два роки тому недійсним і не визнали рішення Конституційного суду від 15 квітня 2021 року про умови розпуску парламенту.

 

"Таким чином, п'ятничні голосування і заяви є грубою атакою на конституційний лад Республіки Молдова і спробою підірвати верховенство закону", - підкреслив пан Боррель.

 

ЄС нагадує, що всі політичні діячі в Молдові повинні поважати рішення Конституційного суду.

 

"Незалежність Конституційного суду життєво важлива для забезпечення верховенства закону і демократичних механізмів - обидва є основними принципами, за якими Республіка Молдова взяла на себе зобов'язання в Угоді про асоціацію між ЄС і Молдовою", - наголошується в заяві.

 

Зауважимо, що депутати парламенту Молдови на засіданні 23 квітня прийняли проєкт постанови парламенту про узурпацію влади Конституційним судом "на користь політичних інтересів президента" Маї Санду. Адже КС визнав, що Санду має право оголосити дострокові парламентські вибори. 

 

Постанову підтримали депутати від Партії соціалістів (ПСРМ), лідером якої є колишній президент Ігор Додон, і Pentru Moldova (фракція "Шор" і ексдемократи).

 

Після цього парламент Молдови проголосував за скасування указу про призначення Домніки Маноле суддею Конституційного суду, яка була призначена за квотою законодавчого органу і обіймала посаду глави КС.

 

Ввечері того ж дня Конституційний суд Молдови призупинив рішення парламентської більшості, яким депутати скасували указ про призначення Домніки Маноле суддею КС.