Український консул Олександр Сосонюк затриманий ФСБ у Санкт-Петербурзі

10:44, 17.04.2021
Український консул Олександр Сосонюк затриманий ФСБ у Санкт-Петербурзі

Консул Генерального консульства України Олександр Сосонюк.

Консул Генерального консульства України Олександр Сосонюк затриманий співробітниками російської ФСБ  Санкт-Петербурзі у п’ятницю.

 

Як інформує Україна молода, про затримання повідомляє ФСБ Росії в суботу.

 

Причина, яку називають у російській спецслужбі: затримання консула відбулося під час отримання інформації закритого характеру з баз даних правоохоронних органів і ФСБ в ході зустрічі з громадянином РФ.

 

При цьому, дипломатичний статус пана Сосонюка не мав значення для росіян.

 

"Дана діяльність несумісна зі статусом дипломатичного працівника і має явний ворожий характер по відношенню до Російської Федерації. До іноземного дипломата будуть застосовані заходи відповідно до норм міжнародного права", - заявили у ФСБ.

 

У свою чергу заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив, що Україна готує відповідь стосовно російських дипломатів у Києві, згідно з принципом взаємності. 

 

«Чергова провокація на тлі дестабілізаційних дій Росії. Російські правоохоронці затримали співробітника генерального консульства України в Санкт-Петербурзі на кілька годин. Зараз він знаходиться в українській дипустанові. Обставини затримання з'ясовуються. Ближчим часом українська сторона визначиться з формою реагування на вказану провокацію з урахуванням існуючої практики», - згодом додали у МЗС України.

 

Нагадаємо, Росія останніми тижнями активно нарощує військову присутність біля українських кордонів і в анексованому Криму. За неофіційними даними, РФ вже стягнула 80 тисяч військових до східного кордону з Україною та у Криму.

 

При цьому в російських ЗМІ розгорнута інформаційна компанія брехні та провокацій із дискредитації України та виправдання військового втручання Росії під приводом «захисту російськомовного населення».

 

Також Росія оголосила про закриття до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань.