Із Афганістану НАТО виведе свої війська

09:59, 15.04.2021
Із Афганістану НАТО виведе свої війська

НАТО з 1 травня розпочне виведення з Афганістану сил, що беруть участь в операції "Рішуча підтримка"

Виведення військ НАТО з Афганістану розпочнеться в травні й триватиме кілька місяців, але Альянс не залишить країну без підтримки.

 

НАТО з 1 травня розпочне виведення з Афганістану сил, що беруть участь в операції "Рішуча підтримка". Цей процес триватиме кілька місяців та буде впорядкованим і скоординованим.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в заяві Альянсу, оприлюдненій у середу, 14 квітня.

 

В організації вказали, що відреагують на можливі атаки радикального руху «Талібан».

 

Виведення війська означає початок нового розділу в відносинах НАТО й Афганістану, а зовсім не їхнє завершення, підкреслюється в заяві. Союзники по Альянсу та його партнери й надалі підтримуватимуть Афганістан, його народ та структури, йдеться в документі.

 

Нагадаємо, що раніше президент США Джозеф Байден подовжив виведення американських військ з Афганістану до 20-х роковин терактів у Нью-Йорку та Вашингтоні 11 вересня 2001 року. Перед цим таліби заявили про бойкот будь-яких міжнародних конференцій щодо Афганістану доти, доки країну не залишать усі іноземні військові.

 

У лютому 2020 року, за президентства попередника Байдена Дональда Трампа, США узгодили з радикальним рухом виведення американських військ до 1 травня 2021 року. У відповідь «Талібан» погодився брати участь у прямих мирних переговорах з урядом Афганістану, що тривають з вересня 2020 року в Катарі, але поки безуспішно.