Чехія і Фінляндія пропонують Путіну і Байдену зустрітися на їхній території

19:43, 14.04.2021
Чехія і Фінляндія пропонують Путіну і Байдену зустрітися на їхній території

В якій саме третій країні відбудеться зустріч Путніа і Байдена.

Міністр внутрішніх справ Чехії Ян Гамачек, який наразі тимчасово очолює ще й  Міністерство закордонних справ, пропонує зробити місцем першої зустрічі президента США Джо Байдена та президента РФ Владіміра Путіна саме Прагу.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформують ЗМІ Чехії в середу.

 

"Я відповів на оголошення президента Байдена, який закликав провести особисту зустріч з президентом Путіним у третій країні. Я доручив нашим послам у Вашингтоні та Москві запропонувати Прагу як можливе місце зустрічі, як було із самітом Обами-Медведєва. Але все на початковій стадії", - заявив пан Гамачек.

 

У Чехії нагадують, що свого часу саме у Празі відбулася перша зустріч президента США Барака Обами з російським президентом Дмітрієм Медведєвим. Сталося це 8 квітня 2010 року.

 

У Празі стверджують, що це була остання така велика політична подія міжнародного значення в Чехії. Тоді президенти США і РФ підписали новий договір про скорочення ядерних арсеналів.

 

Водночас, Фінляндія також заявила, що готова прийняти можливу зустріч Путіна та Байдена.

 

Напередодні ввідбулася телефонна розмова Путіна і президента Фінляндії, під час якої Саулі Нііністьо висловив свою стурбованість через ситуацію в Україні і заявив про необхідність переговорів і прийняття заходів щодо зниження напруги.

 

Як відомо, у липні 2018 року в Гельсінкі відбулась перша повноцінна двостороння зустріч Путіна і тодішнього президента США Дональда Трампа. Тож Гельсінки також претендують на те, щоб Путін і Байден вперше зустрілися саме у них, а не у Празі.

 

Як повідомляла «УМ», президент США Джо Байден зателефонував президенту Росії Володимиру Путіну у вівторок. Головна тема розмови, яку ініціював Байден: нарощування російських військ на кордоні з Україною

 

Також Байден запропонував Путіну зустрітися на вищому рівні у третій країні найближчими місяцями.