КДБ Білорусі відніс Світлану Тихановську до категорії терористів

15:23, 04.04.2021
КДБ Білорусі відніс  Світлану Тихановську  до категорії   терористів

Лідерка білоруської опозиції, номінант на Нобелівську премію миру Світлана Тихановська

У КДБ Білорусі заявили про те, що підготовлені документи про екстрадицію опозиціонерів Тихановської і Латушка "з Литви й Польщі відповідно".

 

Радник Світлани Тихановської назвав звинувачення КДБ безглуздими.

 

Окрім екскандидатки в президенти Білорусі СвітланиТихановської та члена президії Координаційної ради білоруської опозиції Павла Латушка,  Комітет державної безпеки (КДБ) Білорусії включив  до переліку організацій і фізичних осіб, причетних до терористичної діяльності  ще 15 громадян країни, що перебувають за межами Білорусі.

 

За інформацією УМ, відповідне повідомлення поширила пресслужба КДБ Білорусі.

 

Як випливає із заяви, Тихановська і Латушко причетні до "протиправної діяльності" незареєстрованої ініціативи BYPOL.

 

Радник з міжнародних відносин лідерки білоруської опозиції Франак Вячорка, коментуючи ситуацію для іноземних ЗМІ, назвав звинувачення КДБ безглуздими.

 

"Силовики намагаються вислужитися перед Лукашенком як тільки можна, і змагаються у своїй тупості. Це ж не 1937-й рік. Навіщо тримати людей за дурнів? Яка Тихановська терористка? Єдине, в чому вона "винна", що постійно закликає до мирного протесту, діалогу і примирення", - підкреслив він.

 

Нагадаємо, 29 березня стало відомо, що генпрокуратура Білорусі порушила проти однієї з лідерок білоруської опозиції Світлани Тихановської, а також учасників ініціативи BYPOL кримінальну справу через підготовку теркату.

 

Світлана Тихановська, яка після виборів була змушена покинути Білорусь, побоюючись за власну безпеку, веде активну діяльність з підтримки протестного руху в країні, зокрема на рівні переговорів зі світовими політичними лідерами.

 

Наприкінці січня 2021 року Світлану Тихановську висунули на Нобелівську премію миру.

 

Після втечі з Білорусі Тихановська перебуває переважно в Литві.

 

Генпрокуратура й інші органи Білорусі вже не вперше вимагають від литовської влади видачі Тихановської.

 

5 березня міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Литва не має наміру розглядати клопотання генпрокуратури Білорусі про видачу Тихановської.