Байден скасував санкції Трампа проти Міжнародного кримінального суду

16:28, 03.04.2021
Байден скасував санкції Трампа проти Міжнародного кримінального суду

Протистояння Байдена і Трампа таки ще триває...

Джо Байден зняв санкції та візові обмеження для посадових осіб Міжнародного кримінального суду, які ввів його попередник — 45-й президент США Дональд Трамп.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Державного департаменту США.

 

Зокрема, санкції знято з головного прокурора Фату Бенсуди і начальника відділу юрисдикції та співробітництва Факісо Мочочока. Також, скасували візові обмеження для персоналу МКС. Всі ці обмеження Держдеп назвав недоречними та неефективними.

 

Зазначається, що цей крок адміністрації Байдена порадує активістів-правозахисників, а також багатьох союзників Америки в Європі, з якими Байден має намір воззʼєднатися після зіпсованих відносин через Трампа.

 

Проте адміністрація Байдена, як і раніше, насторожено ставиться до МКС, юрисдикцію якого Сполучені Штати не визнають. Всього кілька тижнів тому США засудили МКС за розгляд дій Ізраїлю на палестинських територіях та дії щодо Афганістану.

 

Нагадаємо, що у березні 2020 року МКС дозволив проведення розслідування можливих воєнних злочинів, скоєних у 2003—2014 роках в Афганістані. Бенсуда мала намір зʼясувати, чи причетні до них бойовики радикального руху «Талібан», афганська влада, військові США та американське Центральне розвідувальне управління (ЦРУ).

 

«Ми вважаємо, що наші побоювання з приводу цих справ краще вирішувати шляхом взаємодії з усіма зацікавленими сторонами в процесі МКС, а не шляхом введення санкцій», — зазначили зараз у Держдепі.

 

Ці санкції адміністрація Трампа запровадила у вересні 2020 року — Трамп називав Міжнародний кримінальний суд «загрозою» для США. Ці рішення вразили активістів-правозахисників, а також уряди деяких країн. Десятки країн засудили дії Трампа, виступивши із заявою, у якій, не називаючи США, говориться, що «неприпустимі будь-які спроби підірвати незалежність суду»