Тупицькому не обрали запобіжний захід

11:58, 02.04.2021
Тупицькому не обрали запобіжний захід

Суддя КСУ Олександр Тупицький

Печерський районний суд Києва відклав до 7 квітня обрання запобіжного заходу голові Конституційного суду Олександру Тупицькому.

 

Про це, за даними  УМ,  повідомляють вітчизняні інформагентства.

 

Тупицького на засіданні суду не було.

 

Мовляв, охорона не може гарантувати йому безпеку.

 

Перед початком засідання під стінами суду відбувалась акція, учасники якої протестували проти скасування мораторію на продаж землі та свавілля влади.

 

Водночас прокурори у справі подали в усній формі клопотання про примусовий привід.

 

Суддя відзначив, що це клопотання – спеціальний статус, а у разі, коли підозрюваний суддя – на виконання клопотання потрібне рішення Вищої ради правосуддя.

 

Проте, оскільки президент Володимир Зеленський скасував указ про призначення Тупицького суддею КС, то виходить юридична колізія.

 

Тому на наступному засіданні прокурори мають довести, що спеціального статусу немає.

 

Нагадаємо хронологію подій довкола справи щодо судді Тупицького:

 

28 грудня минулого року голову Конституційного суду Олександра Тупицького викликали до Офісу генпрокурора для вручення підозри у кримінальному провадженні. Тупицький на виклик не з'явився. Через це Офіс Генпрокурора зробив подання до президента щодо відсторонення Тупицького від посади очільника КСУ.

 

29 грудня президент Володимир Зеленськийпідписав указ про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького на два місяці.

 

Згодом Конституційний судоприлюднив заяву, в якій назвав це рішення неконституційним і заявив, що Тупицький продовжить працювати на посаді.

 

19 січня працівники Управління державної охоронине допустили голову Конституційного суду Олександра Тупицького до приміщення суду та робочого кабінету. Тупицький написав заяву до поліції через перешкоджання виконанню ним своїх службових обов’язків.

 

Голова Конституційного суду Олександр Тупицькийне зміг оскаржити у Верховному суді указ президента Володимира Зеленського про відсторонення його від посади.

 

2 березня Національне агентство із запобігання корупціїподало до  суду протоколи на голову КСУ Олександра Тупицького через конфлікт інтересів у справі е-декларацій.

 

26 березня голова НАЗКсклав новий адмінпротокол щодо відстороненого судді Конституційного Суду України Олександра Тупицького через його втручання у розклад засідань КСУ.

 

27 березня президент Володимир Зеленськийскасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду України.

 

Скаргу щодо указу президента Володимира Зеленського, яким скасував призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного судумає розглядати Верховний суд.