У РНБО готові розглянути закриття офісу «Россотрудничества» в Києві за однієї умови

15:27, 29.03.2021
У РНБО готові розглянути закриття офісу «Россотрудничества» в Києві за однієї умови

Російський центр науки і культури в Києві – це єдина в Україні державна установа Росії з функціями культурного представництва.

Рада нацбезпеки та оборони може розглянути питання про закриття філії "Росспівробітництва" у Києві. Мовиться про Російський центр науки і культури.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє "Радіо Свобода".

 

Європарламент ще у 2016 році визнав діяльність "Росспівробітництва" пропагандистською. Водночас у РНБО наголосили, що готові реагувати на цинічні висловлювання організації.

 

Для того, щоб відомство розглянуло питання припинення діяльності "Росспівробітництва" є одна умова. Так, відповідне звернення має надійти від Президента України, Кабміну або нардепів.

 

Нагадаємо, 9 березня філія російської держагенції провела захід "Підбиття підсумків Міжнародного творчого конкурсу сучасних поетів в день пам'яті російсько-українського поета Тараса Шевченка". Так, Російський центр культури назвав відомого українського письменника своїм.

 

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко назвав такі дії "Росспівробітництва" дрібною інформаційною провокацією та черговим прикладом спроби привласнення заслуг українців та інших національностей. "Класичні імперські звички кремлівців".

 

"Коли Росії не подобається, що Київ старший за Москву, вона в російськомовній Вікіпедії ставить вік нашої столиці V – X століття. Коли суто російські щі соромно презентувати іноземцям, вони привласнюють собі походження нашого борщу", - пояснив чиновник.

 

Він сподівається, що РНБО вже найближчим часом розгляне питання діяльності філії держагенції Росії на території нашої країни.

 

Російський центр науки і культури в Києві – це єдина в Україні державна установа Росії з функціями культурного представництва. Згідно з угодою між Кабміном та урядом Росії, у Москві функціонує Національний культурний центр України