Керівництву руху Медведчука «Український вибір» оголосили підозри за незаконний референдум

10:49, 26.03.2021
Керівництву руху Медведчука «Український вибір» оголосили підозри за незаконний референдум

Підозрювані були нагороджені представниками РФ медалями "За повернення Криму"

Офіс генпрокурора повідомив про підозру трьом керівникам ініціативних груп громадського руху "Український вибір", лідером якої є нардеп Віктор Медведчук. Їх підозрюють в участі в організації та проведенні незаконного "референдуму" в Криму.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора.



Їм інкриміновано державну зраду та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. За даними слідства, представники цього руху сприяли окупації Криму.

 

Двоє підозрюваних входили до складу незаконного збройного формування "Самооборона Севастополя", повідомляють в Офісі генпрокурора. Один з підозрюваних очолював територіальний підрозділ НЗФ, інший був керівником підрозділу "Слов’янський щит".

 

За даними слідства, вони брали активну участь в організації та проведенні незаконного "референдуму" на території півострову.

 

"У тому числі, в якості спостерігачів на "дільницях" в складі незаконних виборчих комісій, а також підозрювані забезпечували охорону дільниць й безперешкодне проведення "референдуму" у місті Севастополь", - йдеться у повідомленні.

 

Крім того, в прокуратурі повідомили, що один з керівників брав участь у проведенні мітингів на підтримку окупації півострова Російською Федерацією.

 

"Це підтверджується висновком судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз", - зазначили в ОГУ.

 

Також підозрювані були нагороджені представниками РФ медалями "За повернення Криму", додали в прокуратурі.

 

Як повідомляла УМ, СБУ проводила обшуки в громадській організації Медведчука "Український вибір". Пізніше це офіційно підтвердили в СБУ.