Рух Медведчука «Український вибір» підозрюють у сприянні окупації Криму

12:07, 25.03.2021
Рух Медведчука «Український вибір» підозрюють у сприянні окупації Криму

Слідчі СБУ в офісі руху «Український вибір». (Фото СБУ)

Слідчі СБУ продовжують досудове розслідування щодо дій представників руху  «Український вибір – Право народу», які обґрунтовано підозрюються у сприянні проведенню незаконного референдуму і виборів у тимчасово анексованих АР Крим та Севастополі у 2014 році.

 

Відтак, оперативники і слідчі СБУ розпочали обшуки в офісах всеукраїнського громадського руху «Український вибір», лідером якої є нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук. Обшуки тривають в офісах організації у Києві і Дніпрі.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує СБУ в середу.

 

 

За даними слідства, під час окупації Криму центральний офіс руху координував дії кримських осередків, представники яких активно пропагували входження півострову до складу РФ. В подальшому брали участь в організації та проведенні незаконних референдуму та виборів до так званих "законодавчих органів Республіки Крим", Держдуми РФ та президента.

 

Є також підстави вважати, що керівництво "Українського вибору-Право народу", яке знаходиться у Києві, продовжує координувати діяльність її членів в АР Крим, незважаючи на спроби публічно відмежуватися від незаконних дій своїх колег на півострові.

 

Зазначається, що учасники громадського руху стали представниками незаконних виборчих комісій і дільниць, брали участь у діяльності незаконного збройного формування "Самооборона Криму". Учасники НЗФ здійснювали незаконне переслідування українських активістів, захоплення адміністративних будівель органів влади України.

 

 

Клопотання про обшуки в офісах руху Медведчука погодила генпрокурор Ірина Венедіктова, підписав його її заступник Гюндуз Мамедов.

 

Організатори громадської організації імітували ліквідацію 210 осередків, які знаходились на півострові. Проте жодних документів до Мінюсту України не подавалось. Організація продовжувала проводити у Криму діяльність на шкоду державній безпеці України.

 

Лише у 2017 році припинення діяльності осередків "Українського вибору" у Криму було оформлено згідно з чинним українським законодавством. За версією слідства, ці факти можуть свідчити про створення уявної непричетності керівництва руху до протиправної діяльності її осередків на території Криму.

 

«Натомість під час досудового розслідування слідчі СБУ отримали беззаперечні докази, що керівництво і представники ГО брали участь в організації та проведенні незаконного референдуму і незаконних виборів на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя після тимчасової анексії півострова РФ. За попередньою версією слідства, вони також причетні до вчинення інших злочинних дій», - наголосили у Службі безпеки.

 

Слідчі СБУ проводять слідчі дії у межах розпочатого кримінального провадження за ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо повідомлення учасникам про підозри за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст. 111 (державна зрада)

 

Триває досудове слідство.

 

Як повідомляла "УМ", на минулому тижні правоохоронці через незаконне заволодіння землею обшукали фірму на Закарпатті, яка належить дружині Віктора Медведчука Оксані Марченко.