Ірина Венедіктова не впевнена в ефективності слідства щодо судді Вовка

18:02, 17.03.2021
Ірина Венедіктова не впевнена в ефективності слідства щодо судді Вовка

Ірина Венедіктова під час спілкування з журналістами. (Фото Офісу генпрокурора)

Генпрокурорка Ірина Венедіктова не впевнена, що слідство щодо скандально відомого судді ОАСК Павла Вовка буде ефективним.

 

Мовляв, вона не може «брати Вовка і волокти його до суду».

 

Як повідомляє Україна молода, про це пані Венедіктова сказала після наради у коментарі ЗМІ у середу ввечері.

 

«Всі вважають, що якщо хтось когось не може кудись приволокти – винна Венедіктова. Вона має взяти когось кудись волокти. Але я можу робити тільки те, що написано мені в КПК, в законі "Про прокуратуру"… я не можу брати Вовка і волокти його до суду, тому що це буде злочин у мене», - пояснила генпрокурорка ситуацію з керівником Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК).

 

За її словами, вона продовжила щодо Вовка ще до року.

 

«Чи буде воно ефективним – невпевнена. Я з самого початку не бачила судової перспективи цих справ. Я розумію, що всім не подобається суддя Вовк і ОАСК всім не подобається. Так а що з цим робити? Це ж не означає, що ми можемо жити в категоріях "подобається-не подобається". Я можу жити тільки в категоріях «законно-не законно», - наголосила Ірина Венедіктова.

 

І додала, що Вища рада правосуддя повернула назад в Офіс генпрокурора  клопотання на Вовка, оскільки там вбачалися недоліки. Наразі нове клопотання повинні надіслати слідчі НАБУ.

 

Як повідомляла «УМ», в липні 2020 року НАБУ презентувало відео про Вовка і ОАСК, де голова суду та суддя обговорювали, як будуть "владу захоплювати". Записи розмов, оприлюднені НАБУ, Вовк назвав сфальсифікованими, і додав, що у відставку не збирається.

 

НАБУ підозрює голову ОАСК Павла Вовка у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод у їх роботі.

 

Наприкінці грудня 2020 року в НАБУ повідомили, що Вовк вже понад 3 місяці не з'являється на засідання суду, де йому мали б обрати запобіжний захід. Також повістки ігнорували в ОАСК. Через неявку Вовка до суду, відсутність за місцем проживання, переховування від детективів, у НАБУ намагалися оголосили Вовка у розшук, проте за місяць генпрокурор Ірина Венедіктова так і не відреагувала на ці клопотання.

 

На початку лютого НАБУ довело до відома Вовка зміст виклику до ВАКС, де 3 лютого мало відбутися засідання з обрання запобіжного заходу. Детективи зачитували Вовку текст клопотання про відсторонення його від посади під час "прогулянки" поруч із суддею. Тоді як Вовк втік від них до позашляховика і поїхав.