«Львівським псевдособором 1946 року Сталін принизив Руську Православну Церкву», - Глава УГКЦ

10:52, 04.03.2021
«Львівським псевдособором 1946 року Сталін принизив Руську Православну Церкву», - Глава УГКЦ

Львівський псевдособор, на моє переконання, був великим приниженням Руської Православної Церкви. Це приниження, яке, можливо, до сьогодні огірчує пам'ять і ятрить рани.

 

Як інформує УМ, таку позицію висловив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у ефірі програми «Живого ТБ» «Відкрита Церква» на тему «Львівський псевдособор 1946 року». Спеціальним гостем програми був д-р Олег Турій, директор Інституту історії Церкви УКУ.

 

«Гадаю, Руська Православна Церква не потребувала такого "подарунку" з боку Сталіна», – додав Предстоятель.

 

За повідомленням Департаменту інформації УГКЦ, Глава Церкви відзначив, що Львівський псевдособор 1946 року став актом насильницької ліквідації УГКЦ як один з елементів репресивної радянської машини. «Кожен, хто не підписав цього "собору" чи не схвалив його, зазнавав дуже жорстоких переслідувань. Почалася системна ліквідація нашої Церкви: монастирів, парафій, громад, депортація наших людей, монашества, священників за релігійні переконання до Сибіру. Як наслідок цього, було мучеництво, ісповідництво нашої Церкви. Також наслідком було розсіяння Церкви по всіх теренах Радянського Союзу», – розповів Предстоятель.

 

Він пригадав слова Блаженнішого Любомира, який любив казати, що найбільшим поширювачем нашої Церкви на Схід був Сталін. А Львівський псевдособор був початком цього.

 

Глава УГКЦ наголосив на важливості зберігати пам’ять про ці події, щоб краще пізнати правду, а історики мають усі можливості, щоб об’єктивно дослідити цю правду. «Таке відкриття правди, – вважає він, – зцілює. Це – терапевтичні кроки, які ми мусимо пережити. Ми мусимо пізнати свою правду, хоч би якою важкою вона була, і мусимо з нею примиритися».

 

З історичної точки зору, д-р Олег Турій підтвердив те, що ініціатива ліквідації Української Греко-Католицької виходила не зсередини УГКЦ, але була планом, який розробили радянські спецслужби: конкретно – НКДБ, конкретно – підполковник Карпов, який очолював комітет у справах Російської Православної Церкви. «Він подав проєкт цього плану на верхи, і підписав його сам Сталін… Першим пунктом цього плану була ліквідація УГКЦ шляхом возз’єднання з Російською Православною Церквою», – пояснив директор Інституту історії Церкви.

 

Крім того, Блаженніший Святослав відзначив, що ми також маємо пам’ятати, що не все духовенство нашої Церкви повелося героїчно. «І про це теж треба говорити. Були мученики, ісповідники, але були й відступники, які не витримали цієї радянської машини і стали її жертвами. Ми знаємо, як глибоко переживали учасники цього псевдособору у своєму сумлінні і потім каялися перед владикою Миколаєм Чарнецьким, який на той час єдиний був повернувся із заслання, і відкликали в Тайні Покаяння свої підписи. І він тоді приймав уже на той час православних священників назад до підпільної УГКЦ», – розповів Глава Церкви.

 

«Якщо ми сьогодні про це не будемо пам'ятати і говорити, – наголосив духовний лідер українців, – то така подія має небезпеку повторитися. Бо ми бачимо, що не всі репресивні машини припинили свою діяльність. На жаль, багато хотіли б повторити подібні акції в різних частинах окупованої сьогодні України. І ми бачимо, що такого типу запобігання є необхідним, як щеплення проти коронавірусу».

 

«Ми хочемо це зробити в ім'я примирення, в ім'я примирення з нашими православними братами, в ім'я лікування ран, в ім'я запобігання, щоб такі ганебні вчинки з боку будь-якої держави щодо Церкви ніколи більше не повторилися», – сказав Глава УГКЦ.

 

Нагадаємо, 2021 року Українська Греко-Католицька Церква вшановує 75-ті роковини драматичних подій Львівського псевдособору, який відбувався 8-10 березня 1946 року у Львові. З цієї нагоди в Києві заплановано низку подій.