В Україні хочуть створити Національне військове кладовище

15:21, 03.03.2021
В Україні хочуть створити Національне військове кладовище

Національне військове меморіальне кладовище створять в Київській області.

В Україні може з'явитися Національне військове меморіальне кладовище. Верховна рада підтримала за основу відповідний урядовий законопроект №4225.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання ВР.



За документ проголосували 304 нардепи.

 

Згідно з законом, Національне військове меморіальне кладовище є об’єктом права державної власності та не підлягає приватизації або передачі в оренду.

 

Замовником будівництва меморіального кладовища є Міністерство у справах ветеранів. Його будівництво здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

 

Порядок організації поховань та перепоховань на території Національного військового меморіального кладовища визначає Кабінет міністрів. Витрати на поховання померлих на території такого кладовища здійснюються за рахунок коштів держбюджету.

 

У проекті прописано, що зразок намогильних споруд та меморіальних табличок, що встановлюються на території кладовища, затверджує уряд.

 

Згідно з законом, у разі осквернення могил чи намогильних споруд відшкодовують матеріальні збитки за рахунок коштів держбюджету з наступним їх відшкодуванням коштом винних осіб.

 

Утримання в належному стані та охорона такого кладовища забезпечується за рахунок коштів держбюджету.

 

Нагадаємо, наприкінці жовтня Кабінет міністрів вніс до парламенту відповідний законопроект №4225.

 

У вересні минулого року стало відомо, що в Україні з'явиться Національне військове меморіальне кладовище, де будуть поховані борці за незалежність країни і воїни, що загинули при виконанні бойових завдань.

 

Народний депутат Олексій Гончаренко повідомив на своєму Telegram-каналі, що на території цього архітектурно-художнього комплексу буде організовано почесні поховання та перепоховання: борців за незалежність України у XX столітті, військовослужбовців, які загинули під час виконання бойових завдань, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

 

Національне військове меморіальне кладовище створять в Київській області. Об'єкт не буде підлягати приватизації та його не можна передати в оренду.

 

Зразки могильних споруд та меморіальних табличок буде затверджуватися урядом.

 

Поховання та перепоховання будуть здійснюватися коштом державного бюджету. Охорона комплексу та утримання в належному стані буде забезпечена також із коштів держбюджету відповідно до закону і порядку, визначеному Кабміном.