Педофілія у церкві: секретар папи Івана Павла II потрапив у скандал

16:20, 18.02.2021
Педофілія у церкві: секретар папи Івана Павла II потрапив у скандал

Станіслав Дзівіш, який називав себе "людиною, якої немає", організовував розклад дня папи

Польський кардинал і особистий секретар Папи Івана Павла II Станіслав Дзівіш «роками прикривав священиків-педофілів», працюючи в Варшаві і в Ватикані.

 

Як інормує УМ, про це йдеться у фільмі-розслідуванні телеканалу TVN24 «Дон Станіслав. Інша особа кардинала Дзівіша».

 

Відтак, від папи римського Франциска чекають розпорядження про створення комісії з розслідування роботи багаторічного особистого секретаря папи Івана Павла II кардинала Станіслава Дзівіша, якого запідозрили в приховуванні фактів педофілії у католицькій церкві.

 

Про необхідність такої комісії заявляє польський єпископат, про готовність співпрацювати з нею заявив сам 81-річний Дзівіш. Сам він стверджує, що не коїв нічого поганого.

 

Розгляд справи Дзівіша потенційно може призвести до перегляду історичної ролі канонізованого папи Івана Павла II, давши остаточну відповідь на питання, яке тривожить багатьох, - чи знав сам понтифік про педофільські скандали всередині своєї церкви.

 

Важливе воно і для Польщі: діяльність одного з найвпливовіших польських ієрархів обговорюють на тлі безпрецедентного падіння суспільної довіри до католицької церкви в країні, яку вважають однією з найбільш релігійних у Європі.

 

Питань до 81-річного Дзівіша стало ще більше після того, як Ватикан опублікував безпрецедентний звіт у справі Теодора Маккерріка - колишнього архієпископа Вашингтонського і першого кардинала, який втратив сан через звинувачення у педофілії. Прізвище Дзівіша згадується в цьому документі понад 40 разів. Можливо, саме Дзівіш зіграв ключову роль у кар'єрному просуванні колишнього ієрарха.

 

Кардинал Дзівіш відкидає звинувачення на свою адресу, а його захисники стверджують, що справжня мета галасу навколо кардинала - покійний папа Іван Павло II. Вони натякають на причетність до атаки на Дзівіша американських спецслужб, які нібито просувають "ліберальні зміни" у католицькій церкві.

 

Станіслав Дзівіш, який називав себе "людиною, якої немає", організовував розклад дня папи і, вважали спостерігачі, міг контролювати доступ до понтифіка.

 

Сам єрарх відмовлявся від спілкування з авторами фільму, але потім сам зв’язався з ними і звинуватив їх в «полюванні на відьом». Журналісти нагадали про справу священника Яна Водняка, який згвалтував маленького хлопчика Януша Шіміка. Чоловік роками домагався того, щоб залучити насильника до відповідальності. Священник Тадеуш Ісакович-Залеський заявив, що передав всю інформацію про те, що трапилося кардиналу Дзівішу, який пообіцяв зв’язатися з потерпілим хлопчиком. Але цього так і не відбулося.

 

Дзівіш також фігурує в справі священника Михайла М., засудженого за сексуальне насильство над шістьма дівчатами. Джерело в Ватикані повідомило журналістам, що кардинал заблокував хід справи і навіть вилаяв людину, яка принесла йому документи з показаннями потерпілих.

 

Крім випадків в Польщі кардинал також причетний до скандалу з засновником конгрегації «Легіонери Христа» в Мексиці Марсіалем Делгадо, якого звинуватили в розбещенні десятка малолітніх дітей. Свідки розповіли, що кардинал знав про те, що відбувається багато років. Ще у 2002 році він отримав лист, в якому розповідалося про те, що відбувається в рядах легіонерів.

 

Тільки в 2006 році папа Бенедикт XVI відсторонив Делогадо від служіння.Ще одним фігурантом справи став американський кардинал Теодор Маккарік, якого в 2019 році Папа Франциск позбавив сану після педофільського скандалу. Одна з жертв тоді заявила, що особисто зверталася зі скаргою до кардинала Дзівіша, але той не вжив жодних заходів. Навпаки, він просунув Маккаріка, який спочатку став архієпископом у Вашингтоні, а потім і кардиналом.

 

Поява фільму в ефірі викликала небувалий скандал в Польщі. На думку багатьох священників, Дзівіш приховував цю інформацію від Папи Івана Павла II. Але деякі не виключали і того, що понтифік міг знати правду.