Смертельне отруєння школярок в Боярці: директорку ліцею відсторонили

12:35, 18.02.2021
Смертельне отруєння школярок в Боярці: директорку ліцею відсторонили

Службова перевірка триватиме щонайменше по 17 березня

Міська рада Боярки на Київщині призначила службову перевірку у ліцеї "Гармонія", де 12-річні дівчата отруїлися таблетками дротаверину. Перед цим вони подивились відео в соцмережі Тіk Тоk із закликом спробувати цей медичний препарат.

 

Як інформує УМ, про це повідомляється у Фейсбук мера Боярки Олександра Зарубіна.

 

Службова перевірка триватиме щонайменше з 18 лютого по 17 березня. Її мета – надати правову оцінку діям адміністрації ліцею. У міськраді Боярки припускають, що тут могли неналежно виконувати свої посадові обов'язки.

 

Відсторонять керівницю "Гармонії" з посади директорки ліцею Світлани Сушко на час службового розслідування. Заробітна плата упродовж цього періоду в неї не зберігатиметься.

 

Хто виконуватиме обов'язки директора ліцею – наразі невідомо. Окреме розпорядження має видати начальник Управління освіти та науки Боярської міськради Ірина Гайдамачук.

 

"Такі дії направлено на дотримання суворого контролю щодо недопущення порушення режиму роботи в закладах освіти та притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні належного виконання посадових обов'язків", -  наголосив мер Боярки Олександр Зарубін.

 

Після перегляду відео у ТікТоці учениці на перерві придбали в аптеці дротаверин. Опісля вони вжили кожна по 40 таблеток в приміщенні школи. Непритомними дівчат знайшли однокласниці та забили на сполох.

 

Згодом медики констатували смерть 13-річної дівчини, а її 12-річну подругу доправили до лікарні. Стан школярки – задовільний.

 

За словами дитячого обмбудсмена Миколи Кулеби, дівчина ще потребує відновлення здоров'я. Проте, скільки часу на це піде – знають хіба лікарі.

 

В результаті інциденту слідчі направили листи до відповідних інстанцій, зокрема до Держлікслужби України щодо законності продажу лікарських препаратів дітям. Крім того, прокуратура Київської області відкрила кримінальне провадження. Справа стосується доведення дівчат до самогубства.

 

Схожий випадок також стався в Умані на Черкащині. В Умані 2 школярки наковталися пігулок: смертельний челендж набирає обертів Тут восьмикласниці наковталися дротаверину та потрапили до лікарні. На щастя, летально це не закінчилося. Лікарі оцінюють їхній стан як стабільний.

 

Після вищевказаних інцидентів в Україні знову заговорили про активізацію так званих "груп смерті". Прославилися вони, зокрема, грою "Синій кит" або "Розбуди мене" “Розбуди мене в 4:20”. Йдеться про “групи смерті” для підлітків , що були доволі популярними серед молоді в 2017 – 2018 роках.