На виборах у Каталонії перемогли прихильники незалежності

12:10, 15.02.2021
На виборах у Каталонії перемогли прихильники незалежності

Каталонія і далі прагне незалежності.

Парламентські вибори відбулися в іспанській Каталонії у неділю, 14 лютого. Близько 5,6 млн жителів, що мають право голосу, мали обрати 135 депутатів парламенту автономного співтовариства.

           

Необхідність проведення виборів виникла після того, як у вересні минулого року іспанський суд постановив позбавити главу уряду, прихильника незалежності Каталонії Кіма Торре права займати державні посади впродовж 18 місяців.

           

На цих виборах до регіонального парламенту, як і на попередніх в 2017 році, переміг блок з трьох націоналістичних партій, які виступають за самовизначення цієї північно-східної області Іспанії. Вони разом здобули 74 депутатські мандати. Тепер, як очікується, націоналісти, які за сукупністю отримали більшість в парламенті, сформують уряд регіону на наступні 4 роки.

 

                          Каталонці у черзі на виборчій дільниці. 

 

Як повідомив Андреу Ферре, представник Центральної виборчої комісії Каталонії, можливість створити правлячу коаліцію отримали дві партії: «Ліві республіканці Каталонії» (33 мандати) і «Разом за Каталонію» (32 мандати). І це при тому, що їх лідери - відповідно Оріол Жункерас і Карлес Пучдемон не балотувалися. Перший відбуває тюремне покарання за спробу проголосити суверенітет Каталонії в 2017 році, а другий ховається за кордоном, оскільки переслідується іспанської юстицією за це саме діяння.

 

Соціалістична партія Каталонії (СПК), яка виступає проти незалежності, отримала, як і ліві республіканці, 33 мандати. Це теоретично дозволяє їй створити правлячу коаліцію. Так ще в січні, спираючись на сприятливі для неї дані опитувань населення, СПК запропонувала республіканцям сформувати за підсумками виборів уряд лівого центру за участю третьої партії – «Подемос».

 

Однак, республіканці відмовилися, нагадавши, що Соцпартія і "Подемос" не поділяють їхні ідеї незалежності. Після оголошення результатів виборів сепаратистські партії вже заявили, що не мають наміру укладати угоди про формування кабміну з Соцпартією.

 

Якщо подолати розбіжності і сформувати уряд їм не вдасться, то Каталонію через 3 місяці чекають нові вибори

           

Представник ЦВК також повідомив, що вибори проходили при низькій активності виборців: проголосувало лише 46 відсотків від 5,6 млн. каталонців. Це пояснюється пандемією: «багато хто не захотів виходити з дому - наражатися на небезпеку». Були складнощі і з формуванням виборчих комісій – «люди відмовлялися в них працювати через побоювання заразитися».

 

Проте, всі ділянки для голосування були відкриті вчасно і вибори пройшли без порушень, зазначив Ферре. За його словами, втручання в політичний процес в Каталонії з боку органів пропаганди і спецслужб Росії, що мало місце, за даними іспанської розвідки, в 2017 році, на цей раз не спостерігалося.

 

Суддя Верховного суду Іспанії Мануель Гарсіа-Кастельон в листопаді 2019 року почав розслідування відносно групи, яка може бути пов'язана з розвідслужбами Росії, і імовірно діяла до розпочатого в Каталонії референдуму за незалежність 1 жовтня 2017 року. 

 

Як зазначається, перевіряється елітна військова група під назвою «підрозділ 29155». Розвідслужби деяких держав вважають, що вона може бути причетна до дестабілізуючою активності в Європі. Деталі розслідування поки засекречені.

           

За даними іспанської газети «Ель Паїс», «підрозділ 29155» підозрюють в причетності до невдалого перевороту в Чорногорії в жовтні 2016 року, а також до кампанії по дестабілізації ситуації в Молдові.