День пам'яті героїв Небесної сотні: заходи до річниці

12:44, 14.02.2021
День пам'яті героїв Небесної сотні: заходи до річниці

19 лютого в Україні вшосте відзначатиметься День пам'яті героїв Небесної сотні,

19 лютого в Україні вшосте відзначатиметься День пам'яті героїв Небесної сотні, який покликаний вшанувати та вчергове звернути увагу на подвиг учасників Революції гідності. Офіційні заходи, які готує Національний музей Революції гідності, розпочалися вже 12 лютого та триватимуть до 14 березня.

 

Як інформує УМ, представник пресслужби музею Северин Наливайко розповів Українському радіо, які заходи готуються до пам'ятної дати та що пам'ятають українці про події 2013-2014 років, пише "Суспільне".

 

За словами Наливайка, у грудні 2020 року музей вдруге замовив соціологічне дослідження, про те, що люди пам'ятають про Революцію гідності та як вони її оцінюють.

 

"Цього разу ми сфокусувалися на молодій аудиторії: дітях та школярах. І дослідження соціологів підтверджують, що наша пам'ять - це річ, на яку дуже складно опиратись. Люди починають вважати своїми спогадами те, що чують від інших, бачать по телевізору. Тому дуже важливо, хто і що зараз говорить про нашу історію, зокрема й про Майдан", - розповів Северин Наливайко.

 

За його словами, нинішні старшокласники, які сім років тому ходили в молодшу школу, підтримують мотиви людей, які вийшли на революцію: європейську Україну без хабарів, права людини, незалежність держави.

 

Наливайко зазначив, що нині в Музеї Революції гідності є близько трьох тисяч матеріальних пам'яток

 

"Надбанням є також розповіді людей: є багато аудіо- та відеоматеріалів, архів, який нам пропонують приватні особи, компанії та медіа. Також проводимо багато інтерв'ю, адже ми досліджуємо не тільки блогосферу та сферу медіа. Наш науковий відділ проводить інтерв'ю, розмови з людьми і це потім лягає або на наш сайт, або в книжки", - розповів він.

 

Представник музею також розповів Українському радіо про низку заходів, які готуються до Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні.

 

12 лютого - 14 березня

У ці дати у Шепетівці (Хмельницька область) запланований Мистецький проєкт "Майдан: простір творчості".

 

У межах проєкту будуть представлені роботи студентів-дизайнерів Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Роботу над ними студенти розпочали в революційний час під керівництвом професора Віталія Шості. Виставка "Майдан: простір творчості" це 74 мистецькі об'єкти, а також інші твори студентів НАОМА, зокрема календарі та плакати на тему Майдану й російської інформаційної та військової агресії.

 

Проєкт презентуватимуть у шепетівському Музеї пропаганди, за адресою: вулиця Островського, 2.

 

16 лютого

У Києві відбудеться захід "Сторожа Гідності", під час якого презентуватимуть кліп та музичний альбом, присвячений героям Небесної Сотні. Також відбудеться презентація нової серії відеороликів проєкту "Характери Гідності".

 

Захід проводитиметься в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану на Майдані Незалежності, 18/2 у столичному Будинку профспілок.

 

17 лютого


У цей день у Києві очікуються дві події - презентація результатів соціологічного дослідження про обізнаність школярів щодо Революції Гідності та ставлення до неї (Український кризовий медіацентр, вул. Хрещатик, 2), та дискусія на тему "Майдан і майбутнє: виклики політики пам'яті" за результатами проведеного дослідження. Перший захід стартує о 10:30, другий - о 16:00.

 

Також 17 лютого у столичному Будинку Кіно, за адресою: вул. Саксаганського 6, відкриється фотопроєкт Олександра Тимошенка "Нескорений Майдан". Виставка триватиме до 7 березня.

 

18 лютого


Із 10:00 по 11:00 у каплиці на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві відбудеться панахида, учасники якої зможуть покласти квіти та запалити лампадки у пам'ять про загиблих героїв.

 

О 12:00 на алеї Небесної Сотні відкриється вулична документальна виставка про перебіг розслідування злочинів на Майдані.

 

"На алеї Небесної Сотні буде відкрита виставка, присвячена ходу розслідування злочинів на Майдані. Це буде інфографіка з довідковою інформацією, текстами, зображеннями, які будуть розміщені просто посеред алеї", - розповів представник музею.

 

Того ж дня на алеї Небесної сотні відбудеться ще низка подій - зокрема, презентація монументального графічного твору Олександра Ком'яхова "Архистратиг Михаїл" та альбому "ART&FACT" про майданівську ініціативу "Артіль Майдан".

 

О 19:00 у Києві у Михайлівському Золотоверхому соборі розпочнеться панахида за Небесною Сотнею та борцями за незалежність України, а о 20:00 від Михайлівської площі вирушить урочиста хода.

 

19 лютого


Ранок у столиці розпочнеться із панахиди, яку проведуть о 10:00 на місці встановлення пам'ятного знака загиблим героям Революції Гідності та встановлення флагштока з державним прапором в Оболонському районі Києва на вул. Маршала Тимошенка, 16, в Оболонському районі Києва. Об 11:00 на алеї Героїв Небесної сотні відбудеться акція "Ангели пам'яті" за участі Національного музею Революції гідності, урядовців, учасників Революції гідності та родин героїв Небесної сотні.

 

О 12:30 на виставці довкола монумента Незалежності розпочнеться кураторська екскурсія Ольги Сало виставковим проєктом "Століття незламних".

 

20 лютого


О 10:00 у Києві розпочнеться панахида біля каплиці на алеї Героїв Небесної сотні, 6.

 

Того ж дня о 12:00 відбудеться вшанування пам'яті героя Небесної сотні Віктора Хомяка у межах проєкту "День народження Героя". Місце події - Дзвін Гідності біля екуменічного храму архистратига Михаїла та українських новомучеників, алея Героїв Небесної сотні, 6.

 

21 лютого


У цей день у столичному Музеї книги і друкарства відбудеться зустріч із засновниками ініціативи "Музей Майдану/Музей Свободи" у просторі виставки "Творча сила свободи. Громадські ініціативи Майдану".

 

"Люди, які ініціювали Майдан, зокрема, наш нинішній гендиректор Ігор Пошивайло, а також Євген Глібовицький, Катерина Чуєва та інші поговорять про витоки нашої інституції та її розвиток. Це буде відбуватися в межах однієї з наших вставок, яка зараз проходить в Києві. Йдеться про "Творчу силу свободи: ініціативи Майдану" в Музеї книги і друкарства, яка експонується вперше. Сама дискусія відбудеться 21 лютого о 12.00", - розповів Наливайко.

 

Захід проводитиметься за адресою: вул. Лаврська, 9, із 12:00 по 14:00.

 

23 лютого


Цього дня у столичному Будинку профспілок очікується презентація наукового збірника "Революція Гідності: на шляху до історії" за матеріалами міжнародного наукового форуму. Захід розпочнеться о 17:00 за адресою: майдан Незалежності, 18/2.

 

Загалом у цей період у Києві та інших містах України заплановано понад 20 урочистих заходів.