Польські ЗМІ зупинили роботу через новий податок на рекламу

16:09, 10.02.2021
Польські ЗМІ зупинили роботу через новий податок на рекламу

Шпальти газет вийшли порожніми.

Через новий закон, що збільшує податки на рекламу для приватних медіа, у Польщі 10 лютого почалися страйки. Декілька найбільших ЗМІ країни припинили телетрансляцію, перестали оновлювати сайти, а шпальти газет вийшли порожніми.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Wyborcza.pl.

 

Влада обґрунтовує новий податок необхідністю поповнювати бюджет країни у час пандемії. І наголошує: витрати на нього мають покривити доходи з реклами, які отримують ЗМІ.

 

Провідні ЗМІ Польщі у середу 10 лютого написали на своїх ресурсах звернення до влади і читачів. Окрім нього, в телеефірі, на радіостанціях, сайтах цього дня більше не буде виходити інших новин.

 
 
У зверненні медійники наголошують: новий податок – це сильне навантаження на незалежні медіа. І йдеться не лише про рівень доходів, а й редакційну політику, яка може змінитися через кількість реклами.

 

"Більшість засобів масової інформації базують своє існування на прибутках від реклами. Відняття у них доходів позбавить робочих місць багатьох журналістів, зірве дорогі розслідування, усуне копітку перевірку фактів та викриє брехню, придушить критику та свободу слова", - йдеться у заяві медійників.

 
 
Окрім того, звертаються працівники ЗМІ, таке оподаткування може поглибити нерівноправність між державними і приватними медіа. Тоді, коли державні медіа отримують дотації на близько 15 мільярдів гривень, приватні медіа обтяжуватимуть додатковим побором у приблизно 7,5 мільярдів гривень. Акція триватиме до кінця дня.

 

До протесту приєдналися: великий польський новинний канал Polsatnews, інформаційні портали Onet, сайт Gazeta.pl, Gazeta wyborcza, RMF FM, Rzeczpospolita, Wirtualna Polska.

 

Український Фонд розвитку засобів масової інформації також підтримав цей протест.

 

Основна мотивація, через яку більшість депутатів підтримала цей закон, – необхідність поповнювати бюджет держави під час коронавірусної кризи. Близько 50% з цієї суми має піти до Національного Фонду Охорони Здоров’я, інші 50 % поділять між собою Фонд Підтримки Культури та Національний Фонд Охорони Пам’яток.

 

Один з авторів закону, депутат від "Закону і справедливості" Радослав Фогіель, прокоментував TVP.info, що під час протесту деякі ЗМІ замовчують цю інформацію, чим можуть маніпулювати думкою глядачів і читачів. Водночас сказав, що "кожен учасник ринку, може висловитись щодо норм, які його стосуються".