Вирок Навальному: США анонсували санкції проти Росії, а на Заході різко відреагуали

10:34, 03.02.2021
Вирок Навальному: США анонсували санкції проти Росії, а на Заході різко відреагуали

Навального засудили до 3,5 років у колонії загального режиму.

У США відреагували на вирок опозиціонеру Олексію Навальному. Сенатор від Республіканської партії Мітт Ромні анонсував винесення на розгляд Сенату питання щодо санкцій проти Росії.

 

Як інформує УМ, про це він написав у твіттер.

 

Незабаром на голосування мають винести резолюції з санкціями проти причетних до отруєння та ув'язнення Навального, зазначив Сенатор.

 

Водночас Ромні написав, що сильні лідери не повинні саджати супротивників, щоб зберегти владу.

 

"Спочатку Навального отруїли, а коли це не вдалося, режим Путіна засудив його до тюрми після фіктивного процесу. Цього тижня ми схвалимо законодавство, щоб санкціонувати винних", -
повідомив сенатор.

 

У США 1 лютого закликав звільнити Олексія Навального й Держсекретар Ентоні Блінкен. Він заявив, що дуже стурбований жорстоким придушенням протестів і арештами людей у Росії.
Ув'язнення Навального: головне

 

Західні лідери та політики різко відреагували на рішення російського суду. Вирок Навальному там називають необґрунтованим.

 

Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович заявила, що рішення щодо ув'язнення Навального суперечить міжнародним зобов'язанням Росії.

 

"Навального не слід було судити. Насамперед тому, що висунуті йому обвинувачення вже були раніше визнані Європейським судом з прав людини свавільними та явно необґрунтованими", - наголосила вона. Й додала, що російська влада цим рішенням підриває захист прав усіх російських громадян, а також цілісність європейської системи захисту прав людини.

 

Французький президент Еммануель Макрон відреагував на ув'язнення Олексія Навального у твіттері. "Політичні розбіжності ніколи не були злочином. Ми закликаємо до його негайного звільнення", – написав він.



Із такою ж заявою щодо російського опозиціонера виступив новий державний секретар США Ентоні Блінкен. Як пише CBS News, той закликав звільнити політика з-під варти "негайно та без жодних умов". А крім цього – відпустити сотні інших росіян, затриманих протягом останнього місяця на протестах. Блінкен наголосив, що вони реалізовували своє право на свободу поглядів та мирні зібрання.

 

З вимогою негайно звільнити Навального також виступив глава МЗС Великобританії Домінік Рааб. Він також згадав про усіх мирних демонстрантів та журналістів, жорстоко затриманих напередодні.

 

"Ця збочена постанова, спрямована на жертву отруєння, а не на винуватців цього. Вона показує, що Росія не виконує найосновніші зобов'язання перед міжнародною спільнотою", – наголосив Рааб.


Як повідомляла УМ, російського опозиціонера Олексія Навального засудили 2 лютого 2021 року – до 3,5 років у колонії загального режиму. Справа стосується нібито махінації у компані "Ів-Роше". З урахуванням часу, проведеного під домашнім арештом, він може провести за ґратами 2 роки та 8 місяців.

 

За декілька хвилини до вирішального засідання суддю Юлію Окуневу неочікувано замінили Наталію Репнікову.

 

Після оголошення вироку суду штаб опозиціонера закликав людей вийти на акцію протесту – почалися затримання мітингувальників.