Канали Медведчука заблоковані: реакція депутатів

09:11, 03.02.2021
Канали Медведчука заблоковані: реакція депутатів

112, Zik та Newsone заблокували в ефірі

2 лютого проти Тараса Козака запровадили санкції на 5 років. Цей нардеп з "Опозиційної платформи – За життя" є власником телеканалів Newsone, "112 Україна" та ZIK.

 

Через запроваджені санкції ефір зазначених телеканалів (які насправді контролює проросійський політик та кум Володимира Путіна Віктор Медведчук) чимало кабельних операторів вже заблокували. На ці події відреагували українські політики та громадські діячі.

 

Радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк  назвав санкції РНБО закономірною відповіддю на "щоденні інформаційні та пропагандистські атаки на державу".

 

Ці санкції, на його думку, "зовсім не про медіа і не про свободу слова – а тільки про ефективну протидію фейкам і чужорідній пропаганді".

 

Український режисер та колишній бранець Кремля Олег Сенцов рішення влади щодо закриття "телесмітників Медведчука" назвав "найкращим за останній час".

 

"Хочеться вірити у перемогу над путінськими посіпаками хоч тут", – написав Сенцов у фейсбуці.

 

Колишній генеральний прокурор України Руслан Рябошапка запевнив, що ще його команда готувалася до запровадження санкції та блокування каналів Медведчука, але відставка завадила реалізації планів.


Тепер, каже Рябошапка, треба рішення РНБО "закріпити у кримінально-процесуальний спосіб".

 

Є такі, хто виступив проти блокування телеканалів 112, Zik та Newsone. 

 

"Надзвичайна ситуація" – так голова НСЖУ (Національна спілка журналістів Україні) Сергій Томіленко у фейсбуці назвав заборону 3 українських каналів.

 

Акцентував він на тому, що санкції запровадили "без суду", а отже – "це наступ на свободу слова". Однак і зауважив при цьому, що говорить не про політичну позицію, а тільки про "право українських ЗМІ та журналістів мати права та обов‘язки – за законом, а не отримати раптове блокування – за указом".

 

Народний депутат та співголова фракції "Опозиційної платформи – За життя" Юрій Бойко санкції проти однопартійця Тараса Козака вважає "політично мотивованим переслідуванням" і "наступом на демократію".

 

Бойко заявив, що цього дня "остаточно рухнули" сподівання на Зеленського, від якого чекали миру та прогресу.

 

Колишній заступник керівника Адміністрації президента-втікача Януковича Андрій Портнов "закриття трьох телеканалів без рішення суду" назвав диктатурою.

 

Він заявив, що вбачає попереду "велику кризу".

 

До слова, не всі в Україні сприймають ситуацію з санкціями серйозно. Наприклад, голова Укрпошти Ігор Смелянський іронічно "нагадав читачам", що "хто йде проти Укрпошти – добром не закінчує".

 

Водночас, журналістка Соня Кошкіна в телеграм-каналі повідомила, що в основі рішення РНБО про введення санкцій проти проросійських каналів ZIK, NewsOne та 112 лежить рішення Верховної Ради ще від 2018 року. Підставою для запровадження обмежень тоді мали стати перевірки СБУ.

 

Служба безпеки України нібито затягнула з перевіркою, тому санкції не ввели.

 

За словами журналістки, з відповідною ініціативою у парламенті виступила партія "Народний фронт", а тодішній спікер Ради Андрій Парубій підписав звернення до Ради нацбезпеки та оборони.

 

Верховна Рада просила ввести санкції проти компаній, які входять до структури власності телеканалів 112 і NewsOne. Відповідне рішення ухвалили 4 жовтня 2018 року. Згідно з додатком до постанови, санкції мали стосуватися 7 компаній:

ТОВ "Аріадна ТВ",
ТОВ "Новий формат ТВ",
ТОВ "ТВ Вибір",
Телерадіокомпанії "112 ТВ",
ТОВ "Лідер ТВ",
ТОВ "Партнер ТВ"
ТОВ "Новини 24 години".

 

Кошкіна пояснила, що санкції не ввели через майбутні вибори: "Банковій не з руки було з шанованими людьми лаятися". Так, рішення ухвалили тільки 2 лютого 2021 року.


Як повідомляла УМ, 2 лютого Рада національної безпеки й оборони запровадила санкції проти Тараса Козака – офіційного власника телеканалів 112, Zik та Newsone. Ці телеканали вже заблокували в ефірі. У зазначених ЗМІ переконані, що таке рішення незаконне та свідчить про цензуру.