Косово визнало Єрусалим столицею Ізраїлю: країни встановили дипвідносини

14:27, 02.02.2021
Косово визнало Єрусалим столицею Ізраїлю: країни встановили дипвідносини

Ізраїль та Косово офіційно встановили дипломатичні відносини.

Ізраїль та Косово офіційно встановили дипломатичні відносини. Урочиста церемонія відбулася 1 лютого віртуально – через обмеження у зв'язку з COVID-19.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє The Times of Israel

 

Самопроголошена держава Косово є першою країною з мусульманською більшістю, яка визнала Єрусалим столицею Ізраїлю. Невдовзі там планують відкрити посольство.

 

У церемонії взяли участь ізраїльський міністр закордонних справ Габі Ашкеназі та його колега з Косова – Меліза Харадінай Стубла. Вони підписали декларацію про встановлення зв'язків.

 

"Встановлення відносин між Ізраїлем та Косово є важливим історичним кроком, який свідчить про зміни, що відбулися в регіоні впродовж останніх місяців", -  наголосив Ашкеназі.

 

"Сьогодні Косово офіційно приєднується до кола країн, які прагнуть до миру та стабільності та визнають Єрусалим столицею Ізраїля", – додав він.

 

Зауважимо, що церемонія відбулася у режимі онлайн – у зумі. Крім цього, вона транслювалася у прямому ефірі на фейсбук-сторінці МЗС Ізраїля.

 

 


Міністри закордонних справ підписали 2 угоди – про встановлення дипломатичних відносин та про діяльність ізраїльського агентства міжнародного розвитку Mashav. Підписані копії документі сторони відправлять одна одній електронною поштою.



У 2008 році парламент Косово в односторонньому порядку оголосив про незалежність. Сербія не визнала цього акту. Косово підтримали понад 100 країн.

 

Україна не визнає незалежності Косова через те, що Сербія не визнає анексії Криму.