У Грузії хочуть забрати мандати в 51 депутата

12:02, 02.02.2021
У Грузії хочуть забрати мандати в 51 депутата

Парламент обговорить питання припинення депутатських повноважень 3 лютого

Парламент Грузії може дострово позбавити повноважень понад третини народних депутатів. Все через бойкотування засідань і відповідне прохання самих опозиціонерів.

 

Як інормує УМ, про це повідомляє Грузия Online.

 

Парламент обговорить питання припинення їхніх депутатських повноважень 3 лютого. Достатньо буде всього 50 голосів.

 

З проханням позбавити себе повноважень ще в грудні 2020 року до парламенту звернулися самі опозиційні депутати. Вони вважають, що парламентські вибори були сфальсифіковані, тож заявили, що не хочуть працювати в парламенті нового скликання.

 

Головна умова опозиції – призначення дострокових виборів, повна реформа ЦВК і виборчої системи. А також вимагають звільнити з в'язниці Георгія Руруа, якого затримали в листопаді 2019 року за незаконне носіння вогнепальної зброї. Вони вважають Георгія політв'язнем.

 

Голосування буде проводитися по кожному депутату окремо. Від депутатських повноважень відмовляються такі партії: представники блоку "Об'єднана опозиція – "Сила в єдності ", частиною якого є партія" Єдиний національний рух", заснована експрезидентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі (36 мандатів); блок "Стратегія Агмашенебелі" (4 мандати); партії "Лело для Грузії" (4 мандати); "Європейська Грузія – рух за свободу "(5 мандатів); "Лейбористська партія Грузії" (1 мандат); а також опозиційний депутат Зураб Джапарідзе, який потрапив до парламенту за квотою партії "Гірчі".

 

Згідно з грузинським законодавством, якщо депутат відмовляється від своїх повноважень, його місце в парламенті займає людина, що йде наступним за партійним списком. Щоб цього не сталося, опозиційні партії в грудні звернулися до ЦВК з вимогою анулювати свої партійні списки.

 

Втім, кажуть, що суперечності є і у лавах правлячої партії. Тож не виключено, що голосування провалять.