Україна не повинна перетинати «червоні лінії» в стосунках з Угорщиною - Кулеба

09:10, 02.02.2021
Україна не повинна перетинати «червоні лінії» в стосунках з Угорщиною - Кулеба

За словами очільника МЗС, альтернативи досягнення взаєморозуміння немає.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив: попри непрості взаємини між країнами, Угорщина – потрібна Києву як надійний друг і партнер. Також він наголосив на важливості врегулювання ситуації. Але водночас Україна не повинна перетинати "червоні лінії".

 

Як інформує УМ, про це повідомляє"Свобода слова"

 

Кулеба зауважив, що Україні з Угорщиною треба пройти довгий шлях. І це дуже непростий партнер.

 

За словами очільника МЗС, альтернативи досягнення взаєморозуміння немає.

 

"Тому, якби не було складно, треба рухатися вперед, ніколи не поступаючись своїми національними інтересам і не перетинаючи свої "червоні лінії". Але з метою врегулювання", - підкреслив він.

 

Кулеба додав, що Угорщина є потрібною Україні як надійний друг і партнер для вирішення питань у НАТО та Європейському союзі.

 

Нагадаємо, 28 вересня 2017 року в Україні набув чинності закон "Про освіту", який визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. Водночас, відповідно до освітньої програми, одна або кілька дисциплін можуть викладати на 2 і більше мовах.

 

Угорщина заявила, що цей закон нібито обмежує права національних меншин та почала блокувати засідання Україна – НАТО.


Зрештою Верховна Рада 16 січня 2020 року ухвалила закон "Про повну загальну середню освіту", який регулює надання середньої освіти мовами національних менших. Тоді ж у МЗС також висловили сподівання, що Угорщина розблокує діалог України з НАТО на високому рівні.

 

Після місцевих виборів в Україні у 2020 році Україна заборонила в'їзд двом угорським посадовцям, які агітували за кандидатів на Закарпатті.
А вже після виборів, 30 листопада, СБУ провела обшуки в угорському благодійному фонді через підозру у загрозі порушення суверенітету України.
Крім того, в цей час в мережі з'явилося відео, як депутати Сюртівської ОТГ на чолі з головою заспівали гімн Угорщини під час складання присяги. Інцидент трапився ще 21 листопада – у День Гідності України. Як пояснив голова ОТГ, вдалися до такого кроку, оскільки більшість як депутатів, так і населення цього села – представники угорської нацменшини.

 

1 грудня Служба безпеки України взяла до уваги цей інцидент. Там заявили, що перевіряють інформацію щодо можливих ознак протиправної діяльності в діях депутатів Сюртівської сільської ОТГ.

 

В МЗС Угорщини відреагували на це досить різко. Голова відомства Петер Сійярто просив відправити на Закарпаття місію ОБСЄ та поскаржився на Україну на засіданні Ради Європи.

 

​Україна ж, зі свого боку, викликала посла Угорщини Іштвана Ійдярто. Дипломата особисто прийняв очільник МЗС Дмитро Кулеба.

 

Як повідомляла УМ, Україна та Угорщина планують створити робочу групу щодо українського закону про освіту

 

Перед візитом Петера Сійярто у МЗС запевнили, що "диктувати свої умови" у Києві ніхто не буде. Україна хоче рухатись вперед у відносинах з Угорщиною.