Резолюція імпічменту Трампу: підбурював до заколоту

10:31, 26.01.2021
Резолюція імпічменту Трампу: підбурював до заколоту

Палата представників Конгресу США передала 25 січня, як і було заплановано, до Сенату резолюції щодо імпічменту 45 президенту США Дональду Трампу. Розглядати звинувачення почнуть у лютому.

 

Як інформує УМ, про це пише The Financial Times

 

Передавання звинувачення Дональда Трампа з Палати представників до Сенату висвітлювали у прямому ефірі низка американських телеканалів. Це важливий момент, адже він означає початок формальної процедури імпічменту.

 

Палата представників, як і планувала, 25 січня передала статтю про імпічмент Трампа у Сенат. У резолюції тільки одна стаття звинувачення: підбурювання до заколоту.

 

Зауважимо, що демократи готові засудити 45 президента США, але їхніх голосів буде замало (у Сенаті їх половина, а за імпічмент потрібні голоси двох третин). Та як поведуться республіканці – остаточно не зрозуміло: частина з них відмовчуються, інші відкрито заявляють, що імпічмент тільки завдасть шкоди США – навіть якщо Трамп дійсно відповідальний за події 6 січня.

 

У Associated Press вважають, що це свідчить про досі потужний вплив Трампа на Республіканську партію.

 

Президент США Джо Байден із цього приводу висловився дипломатично: мовляв, процес повинен відбутися, а вже яким буде його результат – нехай сенатори й вирішують.

 

Як повідомляла УМ, Палата представників Конгресу проголосувала за імпічмент 13 січня – через тиждень після трагічних подій 6 січня у Вашингтоні, коли прихильники Трампа штурмували Капітолій.

 

Згодом демократам та республіканцям вдалося домовитися, що у Сенаті слухання про імпічмент Дональду Трампа почнуть із 8 лютого. Якщо імпічмент Трампу таки оголосять, він більше не зможе ніколи балотуватися в президенти чи обіймати інші державні посади.