Байден радикально перегляне міграційні закони в США

16:50, 19.01.2021
Байден радикально перегляне міграційні закони в США

Згідно з 8-річним планом, мільйони претендентів отримають тимчасовий статус на 5 років.

Обраний президент США Джо Байден найближчим часом має намір направити до Конгресу законодавчі пропозиції про реформування міграційної сфери. Мовиться про введення 8-річного періоду отримання громадянства для мігрантів без легального статусу, а також збільшення квот прийому біженців.


Одразу ж після інавгурації 20 січня Байден планує розгорнути всеосяжне реформування міграційного законодавства. Пропонований пакет має, зокрема, викорінити причини міграційного потоку з країн Центральної Америки, повідомляє видання The Washington Post.

 

Так, згідно з 8-річним планом, мільйони претендентів отримають тимчасовий статус на 5 років. А опісля зможуть претендувати на грінкарту, якщо пройдуть перевірки щодо безпеки та будуть платити податки. За дотримання цих умов через 3 роки дозволяється подати заяву на громадянство.

 

Нові правила будуть поширюватися тільки на тих претендентів, які перебували на території США за станом на 1 січня 2021 року. Учасники програми захисту дітей мігрантів DACA та особи, що прибувають з охоплених стихійними лихами країн, можуть подати заявку на грінкарту негайно.

 

Програму DACA запустили в 2012 році за президента Барака Обами.

 

Вона стосується приблизно 800 тисяч осіб, яких привезли в США дітьми та які ніколи не мали легального імміграційного статусу.

 

Завдяки цій програмі такі люди можуть отримати тимчасовий захист від депортації та можливість отримати дозвіл на роботу в США.

 

У вересні 2017 року адміністрація президента Дональда Трампа скасувала програму. Позови проти цього рішення подали 15 штатів, в великих містах пройшли акції протесту.

 

Трампа неодноразово заявляв, що зі США почнуть видворяти мільйони нелегальних мігрантів. Він заборонив в'їзд у США мігрантам без медичного страхування. Заборонив надавати посвідки на проживання іноземцям, які отримують соціальну допомогу.

 

Нещодавно продовжив чинність двох міграційних заборон, що закривали багатьом власникам грінкарт й тимчасовим іноземним працівникам в’їзд до США.

 

Задля припинення руху нелегалів будував стіну вздовж американсько-мексиканського кордону. Однак роботи досі не завершили.

 

Додамо, ще у листопаді 2020 року Байден заявляв, що подасть у Сенат законопроєкт про імміграцію. Цей документ має дозволити отримати громадянство понад 11 мільйонам, незареєстрованих у США.