Олександр Тупицький не може потрапити до будівлі КСУ через охорону УДО

12:33, 19.01.2021
Олександр Тупицький не може потрапити до будівлі КСУ через охорону УДО

Олександр Тупицький ніяк не потрапить до будівлі КСУ після відпустки у Дубаї.

Голова КСУ Олександр Тупицький, відсторонений президентом з посади судді, вкотре не може потрапити до будівлі Конституційного суду на Жилянській та до свого робочого кабінету, оскільки його не пускають працівники Управління держохорони (УДО) без пояснення причин.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує сайт КСУ у вівторок.

 

«Сьогодні, 19 січня, працівники Управління державної охорони України без повідомлення про причини вкотре не допускають голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького до приміщення Суду та робочого кабінету», - йдеться у повідомленні КС.

 

Зазначається, що пан Тупицький, який нещодавно повернувся з відпочинку в ОАЕ (Дубай), вважає недопуск його до суду "черговою спробою протиправного втручання у діяльність голови Конституційного Суду України, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, спрямованим на блокування роботи Конституційного Суду України в цілому".

 

У КСУ вказують, що хоча президент Зеленський відсторонив Тупицького від посади судді КСУ, водночас адміністративні функції як голови суду він має виконувати, оскільки на це його уповноважили судді КСУ.

 

"Нездійснення адміністративних функцій голови суду призведе до дестабілізації роботи всієї інституції", - наголошують представники Конституційної Феміди.

 

Нагадаємо, що судді Конституційного суду опинилися в центрі уваги після скандального рішення від 27 жовтня 2020 року щодо неконституційності відкритих електронних декларацій та деяких повноважень Національного агентства з запобігання корупції. (Верховна Рада вже повернула повноваження НАЗК з уточненнями щодо перевірки суддів).

 

29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького від посади судді строком на два місяці.

 

30 грудня у КСУ заявили, що вважають указ Зеленського про відсторонення Тупицького "юридично нікчемним", і закликали його скасувати. Правовий департамент секретаріату КС заявив, що Тупицький повинен далі виконувати свої обов’язки.

 

На зборах суддів Конституційного Суду 5 січня 2021 року не йшлося про відсторонення з посади голови КС Тупицького.  У суді вважають, що підстав для відсторонення голови КС немає.

 

Судді ухвалили заяву, в якій наголосили на неприпустимості недотримання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції, що може призвести до блокування роботи КС.