Водохреща 2021: дві тисячі рятувальників чергуватимуть на водоймах

20:19, 18.01.2021
Водохреща 2021: дві тисячі рятувальників чергуватимуть на водоймах

В Україні встановлено понад 600 рятувальних постів із засобами порятунку людей на воді під час Водохреща. (Фото МВС)

Майже 2 тисячі рятувальників 375 одиниць техніки чергуватимуть на водоймах України у день Водохреща, 19 січня. Наразі по всій країні встановлено понад 600 рятувальних постів із засобами порятунку людей на воді.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує МВС у понеділок.

 

Зазначається, що у кожному регіоні визначені офіційні місця для купання на Водохреща, де чергують рятувальники, водолази ДСНС та медичні працівники.

 

При цьому, Державна служба України з надзвичайних ситуацій нагадує правила безпечного святкування:

 

- занурюватися (купатися) треба в спеціально обладнаних місцях біля берега під наглядом рятувальників та медичних працівників;

 

- перед купанням необхідно розігріти тіло;

 

- до води необхідно підходити в зручному взутті, щоб запобігти втратам чутливості ніг;

 

- занурюватися найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не пірнайте в ополонку вперед головою. Стрибки у воду й занурення з головою не рекомендуються, це може призвести до шоку від холоду;

 

- при вході у воду, намагайтеся швидко досягти потрібної вам глибини, але не плавайте;

 

- не перебувайте в ополонці більше 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму;

 

- якщо з вами дитина, слідкуйте за нею під час занурення в ополонку;

 

- при виході не тримайтеся безпосередньо за металеві поручні, використовуйте сухий рушник;

 

- після купання (занурення) розітріть себе махровим рушником і одягніть сухий одяг;

 

- для зміцнення імунітету й уникнення можливості переохолодження необхідно випити гарячого чаю або узвару.

 

 

Водночас, у низці регіонів міська влада закликала українців утриматися від занурень цього року через карантинні обмеження та нестійкий лід.

 

Зокрема у Києві оголосили, що загальноміського освячення води цьогоріч не буде, інформує екологічна служба КП «Плесо». У Київській міській держадміністрації також не було традиційного анонсу місць для масового купання.

 

Львівська обласна державна адміністрація заявила, що цього року місця для купання обладнувати не будуть. Також організовані купання не проводитимуть у Дніпрі, Кривому Розі, Вінниці, Чернівцях, Рівному, тощо.

 

В Одесі міськрада визначила три місця для купань: на пляжах «Золотий берег», «Ланжерон» та «Лузанівка».

 

В Івано-Франківську люди зможуть зануритися на річці Бистриці Надвірнянській поруч вулиці Володимира Івасюка, на річці Бистриці Солотвинській поруч вулиці Пасічної та на центральному міському озері.

 

У Харкові освятять воду на кількох джерелах: у Саржиному яру, на Олексіївці, на джерелах по вул. Мінераловодській (Тюринка), вул. Зубенка, вул. Джерельній, у Великій Данилівці, селищі Жуковського та ін.

 

У Миколаєві для проведення Водохреща визначили низку місць у Центральному, Заводському, Інгульському та Корабельному районах міста.

 

Як повідомляла "УМ", лікарі попереджають українців, що організм людини далеко не завжди готовий до випробування низькими температурами під час пірнання в ополонку на Водохреща, яке святкуватимуть 19 січня. Пірнати у крижану воду особливо небезпечно тим вірянам, які були інфіковані коронавірусом і побороли його.

 

ПЦУ вважає міфом твердження, що масові купання на Водохреща є українською традицією.