Брехуни копіюють жести співрозмовника – дослідження

19:00, 14.01.2021
Брехуни копіюють жести співрозмовника – дослідження

Люди, які брешуть, автоматично копіюють жести своїх співрозмовників.

Команда вчених-науковців з Великої Британії та Нідерландів встановили під час експерименту, що люди, які брешуть, автоматично копіюють жести своїх співрозмовників.

 

Дослідники переконані, що це пов'язано з розумовою діяльністю.

 

Як інформує Україна молода, своє дослідження вчені оприлюднили в журналі Royal Society Open Science.

 

Відомо, що в експерименті взяли участь 98 студентів від 18 до 36 років. Всі добровольці були чоловіками, щоб виключити вплив відмінностей між статями на координацію рухів.

 

Спершу учасників просили вирішити складну головоломку, а потім розповісти про неї іншим. При цьому перед експериментом вчені збрехали, що завдання буде легким.

 

За задумом науковців, перша група добровольців повинна була обдурити другу групу, розповідаючи про складність вирішення головоломки. При цьому, завдання сформулювали так, щоб учасникам доводилося брехати більш витончено. До кожного добровольця прикріпили датчик, який фіксував рухи тіла.

 

Виявилося, що люди, які брехали, повторювали рухи тіла жертви свого обману. Чим складнішою була брехня, тим точнішою була копія жестів. Учені вважають, це пов'язано з тим, що гарна брехня вимагає настільки серйозної розумової роботи, що тіло змушене імітувати рухи іншої людини, а не генерувати власні.

 

Як повідомляла «УМ», науковці з Австралії й Великої Британії виявили три періоди в житті людини, коли алкоголь шкодить їй найбільше.