Польща видала українцям лише пів мільйона віз у 2020 році

08:02, 13.01.2021
Польща видала українцям лише пів мільйона віз у 2020 році

Польські консульства в Україні не працювали під час весняного карантину.

Консульства Польщі в Україні видали українцям 512 339 віз протягом 2020 року. У порівнянні з 2019 роком кількість виданих Польщею віз громадянам України в минулому році зменшилася на 43,1% (899 605 віз в 2019 році – ред.).

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у відповіді пресслужби МЗС Польщі на інформаційний запит кореспондента Укрінформу.

 

Зменшення кількості виданих віз майже у половину було викликано пандемією коронавірусу, внаслідок чого упродовж майже двох з половиною місяців – з середини березня до кінця травня – польські консульства в України не працювали.

 

Водночас після відновлення роботи консульств при видачі робочих віз пріоритет спочатку надавався особам, які подавали анкети на отримання документів для подальшої роботи в Польщі в аграрному секторі.

 

Також зазначається, що у 2020 році польські консульства відмовили 15 765 громадянами України в отриманні віз, що становить 2,9% від загальної кількості поданих візових анкет.

 

За даними Головного статистичного управління Польщі, на кінець 2019 року в Польщі перебували понад 1,3 млн українців. На початку локдауну, у другій половині березня, з Польщі виїхали понад 150 тис. українських трудових мігрантів. Влітку українці почали масово повертатися на роботу до Польщі.

 

Влада Польщі дозволила трудовим мігрантам з-за меж ЄС, зокрема громадянам України, які на момент локдауну легально перебували у країні, й надалі залишатися в РП після завершення дії віз упродовж усього періоду пандемії і 30 днів після її завершення. Ця норма функціонує донині.

 

Зауважимо, що українці, як легально живуть і працюють в Польщі, отримають COVID-вакцину безкоштовно.

 

Як повідомляла "УМ", українська лоукост-авіакомпанія отримала дозвіл на польоти до одного з найбільших міст Польщі – Лодзя.